PRAVO JE ČUDO DA NIJE BILO MRTVIH: Ovako se vodio specijalni rat Vučićevih portala pred izbore u Crnoj Gori…

Izborni dan u Crnoj Gori obilježen je dezinformacijama i lažnim vijestima u medijima, zaključak je opširnog istraživanja Digitalnog forenzičkog centra pod nazivom "Medijske opstrukcije na dan izbora u CG".

  • Regija

  • 11. Sep. 2020  11. Sep. 2020

  • 0

Izborni dan u Crnoj Gori (30. augusta), navodi se u ovom opširnom istraživanju DFC-a, počeo je dezinformacijama o planiranim neredima i prebijanju naroda za koje bi, prema pisanju beogradskog "Glasa javnosti", vlast okrivila opoziciju.

Naslovi u srbijanskim medijima na dan izbora

U tekstu pod naslovom "Skandalozno! Crnogorske vlasti se spremaju kamionima da gaze narod!" navedeno je da je vlast izdala naređenje vatrogasnoj službi u Podgorici da svoje kamione opremi za razbijanje demonstracija na način što će na prednji dio vozila montirati posebno izrađene metalne konstrukcije koje omogućavaju da se vozila efikasno zalijeću u masu.

Isti portal u drugom tekstu istaknuo je i da vlast planira da suzavcima i vodenim topovima razbije okupljene mase na manje grupe, nakon čega bi na scenu stupila udarna grupa DPS-a i kriminalci obučeni u policijske uniforme, koje predvodi Veselin Veljović, sa zadatkom da prebijaju okupljene.

Sličan sadržaj zabilježen je, navodi se, i na drugim portalima, gdje su se autori pozivali na neimenovane izvore iz Demokratske partije socijalista, tvrdeći da je vlast formirala udarnu grupu koju čine okorjeli kriminalci i pojedinci. Njih je država, navedeno je,  prethodno amnestirala i trebalo je da budu raspoređeni na dvije lokacije.

"Srbija danas" je objavila da DPS planira da izazove ozbiljne incidente širom zemlje, čak i životno ugrozi pripadnike policije prije zatvaranja birališta, kako bi inscenirali da to, zapravo, radi opozicija. U tekstu su naveli, pozivajući se na izjavu advokata Gorana Petronijevića, da Milo Đukanović ima spremne helikoptere na tri lokacije koji bi trebali da ga prebace u Albaniju ukoliko pretrpi izborni poraz.

Portal "Alo" je objavio tekst pod naslovom "OČAJNIČKI POTEZ DPS-a! Procurele informacije iz tajne službe! Milova policija se sprema za akciju oko srpskih manastira!".

Aktivan u širenju dezinformacija bio je i, kako se navodi, portal "Sputnjik", koji je objavio da je desetak pripadnika Vojske Crne Gore (koji su na dan izbora poslati na ispomoć u blizini Rožaja) demonstrativno predalo oružje i otišlo u Nikšić na glasanje, piše u analizi Digitalnog forenzičkog centra.

UDAR na profesionalno novinarstvo

Iako su nepoznate osobe koje stoje iza portala UDAR po pokretanju na nacionalnoj internet-domeni Crne Gore (domena je registrovana 17. jula) najavile objavljivanje strogo čuvanih informacija i tajni, crnogorska javnost dobila je, najblaže rečeno, kontroverzne sadržaje, navodi se u izvještaju. Većinom je riječ o etiketiranju i neargumentovanom optuživanju političara, partija i drugih ličnosti iz javnog života, bez navođenja autora i izvora informacija, sa pozivanjem na dobro obaviještene, neimenovane izvore.

Prikrivanje identiteta

Portal UDAR postavljen je na internet uz pomoć alata za anonimni hosting web-stranica, kao što je Njalla, koja kao sredstvo plaćanja koristi Bitcoin, kome se ne može ući u trag. Ta alatka namjenski čuva identitet vlasnika sakrivanjem informacija o zakupcu domene.

Slična matrica primjenjuje se i u tekstovima i snimcima objavljenim na YouTubeu. Ipak, UDAR se ističe time što ne etiketira isključivo jednu stranu, već obje, i vlast i opoziciju. Istovremeno, UDAR krši Zakon o medijima, jer ni mjesec dana od prvih objava portal nema impresum.

Osim špekulacija, nepotpunih informacija i optužbi na račun javnih ličnosti za koje uglavnom nema konkretne dokaze, UDAR objavljuje i teorije zavjere. Tako u tekstu "DF potvrdio sumnje: Mandić igrač NATO-a" navode da je strogo čuvana tajna da su američki naučnici razvili eksperimentalnu vakcinu protiv Covida-19, koja je trenutno dostupna izuzetno uskom krugu ljudi. Navode da je 11. jula u Crnu Goru stiglo 25 takvih vakcina zbog straha režima da bi neko od ključnih igrača mogao da bude van stroja ususret izborima, a Mandić je primio tu vakcinu kao ključni režimski opozicioni igrač. U trenutku objave teksta 26. jula, nigdje u svijetu nije bila dostupna vakcina protiv koronavirusa.

Patriotski skup koji je održan u Podgorici 6. septembra (sedam dana nakon parlamentarnih izbora), izazvao je pažnju medija gotovo jednaku kao i parlamentarni izbori 30. augusta. Uoči skupa objavljene su brojne lažne vijesti koje su predviđale nerede za koje bi, navodno, bili angažovani huligani iz regiona.

U toku samog događaja, koji su pojedini mediji okarakterisali kao ustaški pir, u pojedinim medijima se moglo pročitati da se pjevala pjesma "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Thompsona. Slične objave imali su "Informer" i "Srbija danas", koji navode da su prisutni otvoreno pozivali na nasilje i koristili se govorom mržnje, dodajući da je, uz Thompsona i pjesmu "Bojna Čavoglave", okupljena masa uzvikivala "Baci bombu", "Goni Srbe", mašući crnogorskim zastavama.

Više beogradskih portala objavilo je uoči održavanja skupa lažnu vijest da će na skupu u Podgorici doći do nereda za koje će vlast, navodno, angažovati huligane iz Hrvatske. "Novosti", "Informer" i "Srbija danas" naveli su da je planirano da huligani dobiju srpske i stare crnogorske zastave i ostala prateća obilježja, a da potom izazovu incidente. Za njih bi, navodno, bili optuženi simpatizeri prosrpskih partija.

Svi mediji koji su objavili lažnu vijest, pozvali su se na nepostojeći zagrebački "Nacionalist".

Portal "Glas javnosti" dan uoči održavanja skupa izvijestio je o bijelom Porscheu bosanskih registarskih oznaka koji kruži Podgoricom, a u kojem su, navodno, osobe koje bi trebalo da izazivaju nerede.

Slični narativi stigli su i iz tima lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravka Krivokapića. Oni su 5. septembra saopštili da imaju informacije iz bezbjednosnih struktura da na Patriotskom skupu na Trgu nezavisnosti može doći do incidenata s tragičnim posljedicama.

Najviše negativnih objava o DPS-u, a pozitivnih o DF-u

Monitoringom je utvrđeno da je u prvih 15 dana augusta na šest najposjećenijih portala objavljeno 627 tekstova u kojima se spominje Demokratska partija socijalista. Od tog broja, njih 63,4 posto bilo je negativno, 19,9 neutralno, a 16,7 posto pozitivno. U istom periodu registrovane su 284 objave o listi Za budućnost Crne Gore, od kojih je 47,8 posto bilo pozitivno, 39,2 neutralno, a 13 posto objavljenih tekstova o toj koaliciji je bilo negativno.

Lažno istraživanje javnog mnijenja o rejtingu političkih partija pojavilo se na društvenim mrežama sedam dana prije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori (23. august). U objavi je navedeno da je agencija Ipsos provela istraživanje za potrebe jedne partije u augustu.

Simptomatično, ovo je bilo maltene jedino istraživanje u kojem je DPS bilježio prednost.

Iz agencije Ipsos za DFC su izjavili da nije riječ o njihovom istraživanju, podsjetivši da to nije prvi put da se ime njihove agencije zloupotrebljava.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...