TIBOR VARADI ODGOVORIO BAKIRU IZETBEGOVIĆU: „Revizija tužbe protiv Srbije nemoguća misija…“

Nova revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid nije realna i to nije put koji vodi ka pravdi i pomirenju, tvrdi za “Glas Srpske” bivši član tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu i profesor međunarodnog prava Tibor Varadi.

  • Vijesti

  • 11. Sep. 2020  11. Sep. 2020

  • 1

Međunarodni sud pravde po tužbi BiH protiv Srbije u februaru 2007. odlučio je da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici te je odbacio zahtjev za isplatu odštete, ali je Srbiju označio odgovornom za to što nije sprečila genocid i kaznila osobe optužene da su genocid počinile.

Varadi ističe da bi za reviziju trebalo pronaći neku novu relevantnu činjenicu, i to onu koja ranije nije bila poznata.

- Veoma je malo verovatno da će iz haške odluke pojaviti takva činjenica. Drugi razlog, koji je mnogo čvršći, jeste da se revizija može pokrenuti najkasnije deset godina nakon donošenja odluke, a doneta je u februaru 2007. godine. Kako god da računamo, od tada je prošlo više od deset godina. Treći razlog je stvar Ustava BiH, jer se revizija smatra kao novi spor, ne kao nastavak starog, tako da je potrebna odluka države. Pitanje je da li to može bez svih članova Predsedništva BiH - kaže Varadi.

- Trebalo bi, ponavljam, naći novu relevantnu činjenicu. Tužena strana je bila Savezna Republika Jugoslavija, pa Srbija i Crna Gora, na kraju Srbija, i tu bi trebalo doći do neke činjenice koja se tiče Srbije i njenog učešća u tim dešavanjima. Jednostavno, očigledno je prošlo vreme - istaknuo je Varadi.  

Naglasio je da, s druge strane, s poštovanjem treba misliti na žrtve.

- Bilo je dosta žrtava u Srebrenici. Zaslužuju poštovanje, kao i sve druge tokom nesretnih ratova devedesetih godina, ali mislim da revizija nije realni put kao miru i pravdi, jer pravno nije moguća. Bilo bi dobro da se politika usmjeri ka miru, a ne novim tenzijama - zaključio je Varadi.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...