NAJMANJE 15 ŽRTAVA: Pogledajte snimke vatrenog pakla iz Amerike

Požari su u Kaliforniji, Oregonu i Washingtonu poharali površinu veću od 9.000 kvadratnih kilometara i pokrenuli masu od najmanje 700.000 ljudi koja je primorana da napusti domove.

  • Svijet

  • 12. Sep. 2020  12. Sep. 2020

  • 0

Nadležne službe javljaju o najmanje 15 poginulih osoba do jučer. Među njima je i jednogodišnji dječačić iz države Washington, čija je poridica, kako prenosi "Guardian", bježala od vatrene stihije.

U Oregonu su vatrogasci usred opustošenog okruga Marion pronašli spaljeni automobil s dvije osobe. Lokalni šerif objavio je poslije da su žrtve bile 12-godišnji dječak i njegova baka.

“Cijeli dan imam osjećaj kao da je noć. Sve je prekriveno pepelom, imate osjećaj kao da se nalazite u kaminu. Poput sudnjeg dana”, izjavila je za CNN Kristen Marin, stanovnica područja sjeverno od San Francisca.

Tragične vijesti i stravične brojke samo se gomilaju na američkom Zapadu, a tamošnji zvaničnici objavljuju kako tri zapadne savezne države prolaze kroz vatreni pakao kakav nikad nisu doživjele. 

Među strašnim brojkama je i ona da u 2018. godini požarima poharanoj Kaliforniji bjesne nove stihije te da je, nakon tri smrtna slučaja u srijedu, u četvrtak potvrđeno još osam novih, dok se 16 osoba vodilo kao nestale.

U Oregonu je u nekoliko dana spaljena površina veća od 3.500 kvadratnih kilometara, što je, kako je rekla guvernerka Kate Brown, dvostruko veća površina od uobičajenih koje šumski požari poharaju svake godine.

U Kaliforniji gori okrug Butte, odakle su sve kalifornijske žrtve, a požari se približavaju gradu Paradiseu, u kojem je prije samo dvije godine vatra okončala čak 85 života. Mnogi stanovnici evakuirali su se dobrovoljno, iako za njihovo područje nije oglašena evakuacija.

“Svi imaju PTSP pa je vijest o novim požarima sve potresla i stvorila osjećaj panike i strave”, prenosi "Guardian" izjavu bivšeg gradonačelnika Stevea Culletona.

Čak 500.000 evakuiranih u Oregonu čini deset posto ukupnog broja stanovnika te savezne države. Nisu gorjela samo manja naselja na američkom Zapadu, u srijedu se požar približio Portlandu, glavnom gradu Oregona, te, kako pokazuju fotografije, obojio nebo u crveno. Iz Kalifornije su još prekjučer stizale fotografije apokaliptičnog mosta Golden Gate u San Franciscu.

U Oregonu je u nekoliko dana spaljena površina veća od 3.500 kvadratnih kilometara, što je, kako je rekla guvernerka Kate Brown, dvostruko veća površina od uobičajenih koje šumski požari poharaju svake godine

Za velik broj požara i njihovo brzo širenje krivi se “koktel” loših vremenskih uslova: suh, vruć vjetar, pogonjen rekordno visokim temperaturama i velika suša u mnogim dijelovima tih država isušili su vegetaciju i učinili od šuma i makije drvo za potpalu. U slučaju Oregona, na zapadu te zemlje početkom sedmice zapuhali su vjetrovi jačine 80 kilometara na sat koji nisu uobičajeni za ovo doba godine. Istovremeno je vlaga u zraku bila na jednom od najnižih nivoa otkako se vode mjerenja. U saveznoj državi Washington spaljeno je oko 2.500 kvadratnih kilometara. “Stanovnici našeg grada imali su samo nekoliko minuta da se evakuiraju. Srećom, svi su prošli nepovrijeđeno. No, njihova cijela imovina je u 80 posto slučajeva izgorjela do temelja”, izjavio je Chris Ferrell, gradonačelnik jednog od uništenih gradova u državi Washington, Maldena. Guverner te savezne države poručio je da su požari koji trenutno bjesne, najkatastrofalniji koje je ta država doživjela u svojoj historiji. 

Kataklizmička vatra

Dosad je izgorjelo ukupno više od 9.000 kvadratnih kilometara, što približno odgovara površini cijelog otoka Kipra. Požari u Kaliforniji ne posustaju još od sredine prošlog mjeseca. Posljednjih je sedmica Nacionalni državni meteorološki zavod samo bilježio nove prve, treće, četvrte, devete i još nekoliko “najvećih požara” u povijesti Kalifornije.

Najubojitiji požar je onaj koji danima hara zonom North Complex i koji jučer još nije bio stavljen pod kontrolu. U njemu je poginuo 16-godišnjak. Na požarima pogođenim područjima Kalifornije tragalo se za 120 nestalih, a dežurne službe objavile su u četvrtak da je većina pronađena i spašena. No, spasilačke službe potvrdile su tada da 16 građana još nisu uspjele locirati. Od požara u zoni North Complex pobjeglo je čak 20.000 građana, a izgorjelo je najmanje 2000 objekata.

Zvaničnici u Kaliforniji ističu kako je avgust uobičajena sezona požara, ali su ovogodišnji bili izuzetno brzošireći i razorni.

Blokirano sunce

Od avgusta je poginulo 12 osoba, izgorjelo je najmanje 3.600 objekata, a požar u August Complexu i službeno je postao najveći u historiji. Samo 25 posto je pod kontrolom vatrogasaca, a dosad je uništio gotovo 2.000 kvadratnih kilometara. U Kaliforniji su gorjele šume sekvoja i šipražja, a dim je na dijelu područja zaljeva San Francisco i doline Sacramenta blokirao sunce spuštajući temperaturu zraka od jedan do šest Celzijevih stepeni.

BLADE RUNNER 2049: California residents are comparing the Bay Area's apocalyptic orange skies to scenes from Blade Runner 2049

MEDFORD, OREGON: A person walks past gutted homes in the Medford Estates neighborhood in the aftermath of the Almeda fire in Medford which authorities are investigating as possible arson

TALENT, OREGON: Resident Desiree Pierce cries as she visits her home destroyed by the Almeda Fire Friday

PHOENIX, OREGON: Drone footage shows a mobile home park in Phoenix, Oregon, on Thursday totally destroyed by the wildfires sweeping across the state and the rest of the West Coast

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...