LEGENDARNI NOVINAR BOB WOODWARD: "Trump je namjerno lagao o koronavirusu!"

Kao mladi novinar "Washington Posta", svojim otkrićima o skandalu "Watergate" doprinio je rušenju s vlasti Richarda Nixona, ali i 50 godina kasnije Bob Woodward i dalje uspijeva uzdrmati američke predsjednike.

  • Svijet

  • 12. Sep. 2020  12. Sep. 2020

  • 0

Danas popularni novinar i pisac Woodward (77) u svojoj novoj knjizi „Bijes” uzdrmao je aktuelnog stanara Bijele kuće Donalda Trumpa, manje od dva mjeseca prije predsjedničkih izbora 3. novembra. 

Trump je u 'on-the-record' intervjuima s Woodwardom priznao da je minimalizirao prijetnju koronavirusa na početku pandemije, koja je do sada u SAD-u odnijela gotovo 200.000 ljudskih života.

„Želio sam ublažiti opasnost”, rekao je Trump u razgovoru s njime. „I dalje to volim činiti, jer ne želim stvarati paniku.”

Trump mu je kazao da je rano shvatio da je virus „smrtonosan” i daleko opasniji od gripe. No, istovremeno je uvjeravao javnost da će, jednostavno, "nestati".

Trumpov demokratski protukandidat Joe Biden u oštroj kritici nazvao ga je zbog toga izdajnikom američkog naroda.

„Svjesno je i namjerno mjesecima lagao o prijetnji koju virus predstavlja za zemlju”, rekao je Biden.

Woodward je u intervjuu za CBS-ovu emisiju „60 minuta” ocijenio da je tragično što predsjednik nije informirao javnost.

„Predsjednik Sjedinjenih Država ima dužnost upozoriti”, kazao je. „Javnost će to shvatiti, ali ako steknu dojam da im se ne govori istina, tada ste na putu obmane i zataškavanja.”

Watergate

Woodward je studirao na Yaleu i služio je pet godina u mornarici prije nego što se počeo baviti novinarstvom. Kad se prvi put javio za posao u "Postu", bio je odbijen zbog nedovoljno iskustva pa je pekao zanat u jednom lokalnom listu.

Priliku u "Postu" dobio 1971., a imao je jedva godinu dana iskustva kao izvještač kada je, zajedno s Bernsteinom, naletio na priču života, provalu u urede Demokratske stranke u kompleksu "Watergate" u Washingtonu 1972.

Njihov klasični istraživački zadatak doveo je do niza kongresnih saslušanja i Nixonove ostavke 1974.

Woodward i Carl Bernstein napisali su bestseler „Svi predsjednikovi ljudi” o skandalu o kojem je 1976. snimljen i hit-film s Robertom Redfordom u ulozi Woodwarda i Dustinom Hoffmanom kao Bernsteinom.

„Bijes” je već na vrhu Amazonovog popisa bestselera i prije nego što 15. septembra bude pušten u prodaju.

Otkako je napustio dnevno novinarstvo, Woodward je objavio 20 knjiga, uključujući kompetentna djela o Billu Clintonu, Georgeu W. Bushu, Baracku Obami i Donaldu Trumpu.

Zašto je Trump pristao na desetak 'on-the-record' intervjua s Woodwardom, na neki način je zagonetka, posebno nakon što ga u svojoj prethodnoj knjizi nije prikazao baš u laskavom svjetlu.

Woodwardova knjiga „Strah: Trump u Bijeloj kući”, objavljena 2018., portret je bijesnog, paranoidnog vođe i Bijele kuće koja izgleda kao ludnica.

Bliski Trumpov saveznik, senator Lindsey Graham rekao je za "The Daily Beast" da je on preporučio predsjedniku da razgovara s Woodwardom.

„Rekao sam da je taj tip dobro poznat pisac o predsjednicima. I, znate, imate priliku ispričati svoju verziju. Predsjednik je pristao i eto”, rekao je.

Woodward, počasni urednik "Posta", za koji više ne piše, našao se na udaru kritika, jer ni on nije informirao javnost nego je pojedinosti čuvao za knjigu.

„Bob Woodward imao je moje citate mjesecima”, objavio je Trump na Twitteru.

„Ako je mislio da su toliko loši ili opasni, zašto ih nije odmah objavio da spasi živote?”

Woodward je u intervjuu za "Post" branio svoju odluku da ne objavi materijal koji je prikupio za knjigu.

Osim toga, kazao je, kad je riječ o predsjednikovim izjavama, „najveći problem koji sam imao, a što je uvijek problem s Trumpom, jest to da nisam znao jesu li istinite”.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...