REZULTAT MUNJEVITE AKCIJE: Na Kanarima, uz podršku policije iz BiH, zaplijenjena tona kokaina Balkanskog kartela…

U akciji kodnog naziva "Falkuša", na inicijativu hrvatske policije, na Kanarskom otočju zaplijenjena je gotovo tona kokaina, u uličnoj prodaji vrijednog više od 40 miliona eura, izvijestilo je u subotu Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske.

  • Svijet

  • 12. Sep. 2020  12. Sep. 2020

  • 0

Policija je izvijestila da je u okviru svojih aktivnosti prikupila inicijalna saznanja o prekoatlantskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni hrvatski državljani.

S obzirom na takva saznanja, početkom ove godine službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, uz pomoć splitske i šibenske policije, pokrenuli su kriminalističko istraživanje kodnog naziva "Falkuša".

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija pokrenula je trilateralnu saradnja sa španskom Civilnom stražom te francuskom carinom. Pored navedenih agencija, akciju su podržali Europol, DEA (Drug Enforcement Administration – Ured u Zagrebu), britanska NCA (National Crime Agency), nizozemska nacionalna policija te policija Bosne i Hercegovine, prenosi Hina.

U MUP-u ističu da je istraživanje usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. Balkanskog kartela, koja se specijalizirala za pružanje "usluga" krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel "regrutirao" za prekookeansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekookeansku plovidbu. Jedrilica je registrirana u Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. da bi krajem augusta ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja, Kraljevine Španije, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

"Koordiniranom akcijom, specijalni tim španjolske Civilne zaštite je u jutarnjim satima 8. rujna, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskog otočja.

Pretragom jedrilice na Kanarskom otočju, pronađeno je ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće", izvijestio je MUP.

Prema procjenama španske policije, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 miliona eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima, kokain je bio namijenjen europskom, španskom i hrvatskom ilegalnom narkotržištu.

Koordinirano s hapšenjima i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policajci su 11. septembra na šibensko-kninskom području pretražili više domova i drugih prostora kod više osoba povezanih s uhapšenima i tom prilikom oduzeli više računara, mobitela i drugih predmeta.

Kriminalističko istraživanje ovog slučaja međunarodnog krijumčarenja kokaina morskim putem se nastavlja radi rasvjetljavanja svih okolnosti, kažu u MUP-u.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...