KO JE OVDJE LUD: Zoran Tegeltija predložio Osmicu za direktora OSA-e; Dodik Osmicu do podne ne podržava, od podne podržava, pa navečer ne podržava, sve je krenulo nakon sastanka s Čovićem…

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i visoki funkcioner SNSD-a, potpisao je zahtjev za produženje mandata direktoru OSA-e BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici i uputio ga Komisiji za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

  • Politika

  • 14. Sep. 2020  14. Sep. 2020

  • 0

U istom prijedlogu je navedeno da bi na mjesto zamjenika direktora trebalo da bude imenovan Risto Zarić.

U dokumentu koji je potpisao Tegeltija, nije navedeno ime koje se predlaže za funkciju glavnog inspektora OSA-e BiH, jer HDZ (koji daje tog kandidata) nikoga nije nominovao, što, indirektno, znači da HDZ ne podržava Tegeltijin prijedlog. 

To što je Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar inostranih poslova BiH, kandidovala Osmicu, ni najmanje ne abolira Zorana Tegeltiju, koji je mogao da odbije njenu nominaciju, ali je prihvatio Mehmedagića i potpisao prijedlog za njegovo imenovanje, u paru sa Zarićem.

U Komisiji za imenovanje ne postoji većina koja bi podržala Tegeltijin prijedlog; njihovo izjašnjenje za imenovanje jeste potrebno, ali nije obavezujuće za Vijeće ministara BiH prilikom imenovanja.

Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH i predsjedavajući Komisije, pozvao je Tegeltiju na sastanak Komisije da obrazloži svoj prijedlog, odnosno da pojasni zbog čega je, formalno-pravno, predložio Osmicu za direktora OSA-e BiH uprkos brojnim kotroverzama koje se u javnosti već mjesecima pletu oko njegove diplome (diploma) i brojnih optužbi koje stižu na račun direktora u tehničkom mandatu, najčešće iz SNSD-a, stranke kojoj pripada Tegeltija.

Tegeltija nije došao na sastanak Komisije 2. septembra  (“obaveze”); Obećao je da će se pojaviti 16. septembra, ali još je rano da se potvrdi njegov dolazak, zbog mogućih “obaveza”.

Tegeltijino nominovanje Osmice za direktora OSA-e BiH (bez obzira na to šta je Turkovićeva predlagala, on je potpisao) krajnje je zapanjujuće, jer su Osmicinu diplomu poništili u Banjoj Luci nakon snažnog pritiska Milorada Dodika, lidera SNSD-a, kojem pripada i Tegeltija.

“Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za koju je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito”, potvrđeno je u Inspektoratu Republike Srpske 14. novembra 2019. godine.

Još je proglašena ništavnom objavom u "Službenom glasniku RS".

Osmica je, nakon toga, brzopotezno stekao novu diplomu, jer mu u Banjoj Luci nisu poništili i valjda položene ispite, koju je izvukao kao džokera i proglasio državnom tajnom, što je, zaista, cinična šala u zemlji u kojoj su sve tajne javne.

Poništenje one prethodne naredio je Dodik, koji je nekoliko mjeseci kasnije pristao da Osmica bude direktor OSA-e BiH, zaboravivši preko noći da ga je optuživao za destabilizaciju RS-a da bi u posljednjih nekoliko dana ponovo bio protiv, iznoseći teške optužbe na račun Tegeltijinog prijedloga za šefa Agencije.

“Mislim da je nedolično da na čelu te agencije stoji jedan takav čovek, koji skriva diplomu. U Zakonu piše da to mora biti osoba koje ima VSS, a on to nije dokazao. Postavlja se pitanje, ako nije imao, kako je mogao da bude četiri godine i kakva je ovo zemlja u kojoj može tako da bude”, rekao je (12. septembra ove godine) Dodik, lider SNSD-a, čiji je visoki funkcioner Zoran Tegeltija predložio Osmici mandat direktora, zaboravivši sve njegove, kako su tvrdili, zle čini protiv RS-a.

Koliko je poznato, ne postoje dva SNSD-a, pa sve navedeno svjedoči o nekarakteru i nepostojanju ikakve razumne, konzistentne politike te stranke, već isključivo o njenoj merkantilnoj ideologiji, posebno njenog šefa Dodika, koji do podne o Osmici misli jedno, od podne drugo, navečer treće, a cijeli dan, s obzirom na to da je višestruka ličnost, uteže “kombinacije”.

Ako bismo parafrazirali Dodika, sasvim izvjesno bismo mogli ustvrditi da je u ovom slučaju njegovo ponašanje nedolično kao i Tegeltijino, ali i Nebojše Radmanovića, Nikole Špirića i “Crvenog Kombija”, koji snažno podržavaju imenovanje Osmice, kojeg im šef smatra nedoličnim, odličnim, neprihvatljivim, dobrim, lošim, pravim…

Ako bismo vremenski posmatrali ponovne napade Dodika na Osmicu, kojeg je prvo ostavio bez diplome, tražio njegovu smjenu (premda su Dodikovi najbliži saradnici, također, zakićeni falsifikovanim diplomama, čak i osnovne, srednje i više i visoke škole... on ne traži njihovu smjenu), potom prihvatio njegovo imenovanje, pa ga ponovo dovodi u pitanje… primijetit ćemo da dolaze nakon sastanka s Draganom Čovićem 8. septembra ove godine pa je sasvim realno pretpostaviti da je lider HDZ-a saopštio lideru SNSD-a da “džaba kreči”, a i liže, zajedno s Tegeltijom, ono što je ranije popljuvao, jer HDZ neće da podrži Osmicu čak ni da je Sedmica, piše na svom blogu Slobodan Vasković.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...