TEHERAN OTVORENO PRIJETI WASHINGTONU: Ne činite strateške greške, uslijedit će odlučni iranski odgovor...

Iran je upozorio Sjedinjene Američke Države da ne čine „stratešku grešku“ nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio Teheranu zbog navoda da Iranci planiraju osvetu za ubistvo vodećeg generala Qassema Soleimanija, prenosi "Al Jazeera English" pozivajući se na agencije.

  • Svijet

  • 16. Sep. 2020  16. Sep. 2020

  • 0

„Nadamo se kako neće napraviti novu stratešku grešku, jer bi u tom slučaju, činjenja bilo kakve strateške greške, svjedočili odlučnom iranskom odgovoru“, kazao je u utorak glasnogovornik Vlade ove azijske države Ali Rabiei na konferenciji za medije.

Trump je u ponedjeljak obećao kako će na bilo kakav napad Irana biti odgovoreno sa „1.000 puta većim“ napadom nakon navoda da Teheran planira osvetiti ubistvo Soleimanija, koji je ovog januara poginuo u napadu američke bespilotne letjelice kod aerodroma u Bagdadu.

Američki mediji, koji su se pozivali na neimenovane zvaničnike, objavili su kako postoji navodna iranska zavjera da ubiju američkog ambasadora u Južnoafričkoj Republici pred predsjedničke izbore u SAD-u ovog novembra.

Poruke Trumpa i Pompea

„Kako navode mediji, Iran možda planira ubistvo ili neki drugi napad na SAD u znak odmazde za ubistvo terorističkog lidera Soleimanija. Svaki napad Irana, u svakom obliku, na SAD suočit će se sa 1.000 puta većim napadom na Iran“, napisao je Trump u seriji objava na Twitteru.

Odnosi Washingtona i Teherana su pogoršani nakon što se Trump u maju 2018. godine jednostrano povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom.

Sada Washington želi produžiti embargo na uvoz oružja Iranu, koji će progresivno početi isticati u oktobru, kao i nametnuti nove sankcije UN-a Teheranu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo poručio je u utorak kako će SAD spriječiti Iran da kupi „kineske tenkove i ruske odbrambene sisteme“ po okončanju embarga.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...