ANGELA MERKEL ŠOKIRALA VUČIĆA: Evropska unija stavila rampu, Srbija ove godine neće otvoriti niti jedno pregovaračko poglavlje, a sve zbog…

Srbija nema gotovo ni teorijske šanse da do kraja godine otvori novo poglavlje u pregovorima s EU.

  • Regija

  • 18. Sep. 2020  18. Sep. 2020

  • 0

Kako navode sagovornici Nova.rs, zbog izostanka reformi, pa i nazadovanja u pojedinim oblastima, gotovo je izvjesno da zeleno svjetlo neće dati Njemačka, ali i još neke zemlje, poput Nizozemske, ukoliko se nešto drastično ne promijeni u naredna dva mjeseca.

Prvi put od ulaska u pregovarački proces s EU, i to u prvoj polovini ove godine, dogodilo se da Srbija nije otvorila nijedno poglavlje u šest mjeseci. Kako stvari trenutno stoje, to se neće dogoditi ni do kraja godine.

“Činjenica da Srbija u 2020. nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima o članstvu u EU, govori sama za sebe. Kada je reč o vladavini prava, borbi protiv korupcije i ostalim reformama, ako nema napretka, onda se ni nova poglavlja ne otvaraju”, rekao je za N1 Vladimir Bilčik, izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

I zaista, ako se pogledaju rezultati Srbije od januara ove godine, ništa nije urađeno, a ozbiljni problemi u vladavini prava i slobodi medija, borbi protiv korupcije i kriminala, na čijem razrješavanju EU naročito insistira, postali su još izraženiji u odnosu na prethodne godine.

Diplomat Srećko Đukić navodi da će nova vlada imati samo dva mjeseca da nešto uradi, jer se odluka o otvaranju novih poglavlja donosi u decembru. On kaže da bi bila prava fantastika da oni nešto urade, kada su toliko stajali u mjestu i nazadovali u procesu eurointegracija.

“Ako se nekim čudom desi da otvorimo neko poglavlje, ono će biti sporedno, i to može biti samo nagrada za napredak u nekom drugom području, kao što je, na primer, pitanje Kosova”, navodi Đukić.

On kaže da misli da nema šanse da Evropska komisija donese pozitivnu ocjenu o otvaranju poglavlja sa Srbijom, jer kako kaže, za dva mjeseca ne može se nadoknaditi ono što nije urađeno tokom cijele godine.

“Prema mojim informacijama, tome će se protiviti Nemačka, Holandija i još neke države. Dovoljno je da se protivi samo Nemačka, koja je predsedavajuća, pa da odluka bude negativna”, dodaje Đukić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...