"RADI SE O TEKTONSKOJ PROMJENI U POLITICI...": Denis Avdagić komentirao Dodikovu posjetu Zagrebu...

Predsjednik Zoran Milanović sastao se u srijedu sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je u Zagreb došao na njegov poziv. Dodik se potom našao sa premijerom Andrejem Plenkovićem. Geopolitički analitičar Denis Avdagić komentirao je posjetu Milorada Dodika Hrvatskoj.

  • Regija

  • 18. Sep. 2020  18. Sep. 2020

  • 1

Iznenadio je dolazak Milorada Dodika Hrvatskoj i sastanak s državnih vrhom. Dodik je naglasio da je u Zagreb stigao kao predstavnik srpskog naroda, a ne Predsjedništva, a poslije njegove posjete zaredale su se kritike. Geopolitički analitičar Denis Avdagić kaže kako je Dodik ipak član Predsjedništva BiH i time legitiman gost:

"Što se tiče poruke koja je poslana, ona je dosta jaka. Radi se o tektonskoj promjeni u politici, prije svega prema srpskom narodu u BiH od strane Hrvatske. Dodik se, možemo reći, smatrao personom non grata u Hrvatskoj", kaže Avdagić.

Dodaje kako je tema BiH kompleksna te kako je potrebno osigurati reprezentativnost konstitutivnih naroda.

"Može li doći do kompromisa? Može doći do kompromisa, samo nije bilo želje da se do njega dođe", kazao je Avdagić i dodao kako su često zahtjevi političara bili apsolutistički te kako ljudi u BiH žive u tenzijama, što se osjeća i u državama koje s BiH graniče.

"Što se razgovora tiče, osobno smatram da tome uvijek treba dati prioritet i šansu. Imate određene sugovornike s kojima možete razgovarati i time rješavati pitanja", kaže Avdagić i dodaje:

"Moglo se informaciju dati ranije da se društvo pripremi", kaže i ističe kako stvari ne treba raditi na brzinu kako bi se izbjegle kritike te da u Hrvatskoj nedostaje društvenog dijaloga o nekim pitanjima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...