SAOPĆENJE MINISTARSTVA CIVILNIH POSLOVA: Bosna i Hercegovina potpisala ugovor o nabavci vakcina

Ugovor je potpisan nakon što je Vijeće ministara usvojilo informaciju o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini.

  • Vijesti

  • 18. Sep. 2020  18. Sep. 2020

  • 0

Siniša Ilić, zamjenik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine, danas je u Sarajevu, u svojstvu svjedoka, potpisao Ugovor o nabavci vakcina s Globalnom alijansom za vakcine (GAVI).

Ugovor je potpisan nakon što je Vijeće ministara usvojilo informaciju o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za Covid-19 (Covax) i dalo saglasnost za potpisivanje, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

"Potpisivanjem Ugovora pokrenut je za stanovnike BiH izuzetno značajan postupak nabavke vakcine za Covid-19 kroz Instrument za globalni pristup. To ne znači da BiH zatvara vrata za druge dobavljače vakcina. Pažljivo ćemo pratiti i šta se događa s ruskom vakcinom i procjenjivati šta je najbolje za naše stavnovništvo", istaknuo je Ilić, prenose "Nezavisne novine".

On je naveo da je osnovni zadatak institucija u ovom trenutku da postupe u interesu zaštite zdravlja građana te da današnjim potpisivanjem ugovora ne zatvaraju vrata nikome, a posebno vakcini čija je upotreba već počela u Ruskoj Federaciji.

Odlukom Vijeća ministara predviđeno je da će obaveze plaćanja troškova nabavljenih vakcina, proistekle iz potpisanog Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama, u vezi s nabavkom vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcini za Covid-19, snositi institucije entiteta, odnosno Brčko distrikta, a na osnovu potreba koje su prethodno iskazali. U saopćenju se dodaje da je Vijeće ministara prethodno odobrilo 50.000 KM iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu civilnih poslova za troškove skladištenja, špedicije i prijevoza vakcina proisteklih iz današnjeg ugovora.

Bit će pokrenut i postupak pribavljanja vanjske garancije za osiguranje pokrića obaveza po potpisanom Sporazumu s Globalnom alijansom za vakcine o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za Covid-19.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...