"E, PA SAD JE STVARNO DOSTA...": Damir Marjanović komentirao novu naredbu Kriznog štaba...

Profesor genetike i bioinžinjeringa, naučnik i političar Damir Marjanović prokomentarisao je posljednju naredbu Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

  • Društvo

  • 19. Sep. 2020  19. Sep. 2020

  • 0

"E pa sada je stvarno dosta. Dakle ovako: može nargila, svadba, pivo i kafa, ali 'uz striktno i kontinuirano pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju COVID-19' i to 'samo do 23:00', a 'svi oblici nastave na fakultetima, kao i ostale poslovne aktivnosti (konsultacije sa studentima, ispiti, sjednice nastavnog vijeća i sl.), gdje god je to moguće, trebaju održavati na daljinu primjenom informatičko-komunikacijske tehnologije (on-line nastava, putem konferencijskih poziva, e-maila, Skype-a i sl.)'. Znači možeš biti u kafani pa makar i do 23:00, a na fakultetu nikako ne bi 'trebali'! To je vjerovatno zato što se posjetitelji ugostiteljskih objekata u pravilu ponašaju odgovornije od profesora, asistenata i studenata! Uzgred, učinkovite su ove 'naredbe', napisane baš tako da ih se jednostavno ne može prekršiti jer bi ih se većinom 'trebali' pridržavati. Standardno izbjegavanje odgovornosti, karakteristično za naše 'savjetodavce' koji nisu nadležni za provedbu vlastitih savjeta!", napisao je Marjanović.

Novom naredbom, opće mjere iz ranije naredbe produžene su za narednih 14 dana, a naredba je, uz mjere koje se primjenjuju u drugim obrazovnim ustanovama i u školama, proširena dijelom koji se tiče visokog obrazovanja:

“Nastava na fakultetima u novoj akademskoj godini 2020/2021. odvija se uz striktno i kontinuirano pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju Covida-19. Početak nastave na fakultetima u novoj akademskoj godini 2020/2021. počinje sukladno zakonu i na osnovu procjene epidemiološke situacije od strane mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo kantona/županije”, stoji u naredbi, kojom je definirano i kako se “svi oblici nastave na fakultetima, kao i ostale poslovne aktivnosti (konsultacije sa studentima, ispiti, sjednice nastavnog vijeća i sl.), gdje god je to moguće, trebaju održavati na daljinu primjenom informatičko-komunikacijske tehnologije (online nastava, putem konferencijskih poziva, e-maila, Skypea i sl.)”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...