NOVA PLOČA: «Daljina, dim i prašina» Bajage i «Instruktora»

Za «Vreme» ispred nas

  • Show

  • 27. Jul. 2012  

Prije nešto više od trideset dana na policama glazbenih prodavnica osvanulo je novo ostvarenje Momčila Bajagića Bajage: Daljina, dim i prašina. Bajaga je, tako, snimio svoj jedanaesti samostalni studijski materijal.

Rođen je 1960. godine u Bjelovaru. I to, u tom gradu, sasvim slučajno, jer se njegova majka nalazila u posjetu rođacima. Već nakon dva dana života seli se u kuću u Zemunu, gdje zapravo i odrasta. Karijeru je započeo kao četrnaestogodišnji pjevač u rock bandu TNT. Koncem 1978. postaje ritam gitarist Riblje čorbe, tada jednoj od najpopularnijih rock grupa u bivšoj državi. Osim što je «držao» ritam u Čorbi, Bajaga je svo vrijeme i skladao, te je svoju karijeru u tom bandu obilježio hitovima kao što su Dva dinara, druže, Nemoj srećo, nemoj danas, Evo ti za taxi, Kazablanka, Kad hodaš...

Nakon političkih nesuglasica sa Borom Đođevićem, kasnije dokazanim nacionalistom i šovinistom, Bajaga je odlučio glazbenu sreću okušati u solo vodama. Nakon izvrsnih albuma Pozitivna geografija iz olimpijske 1984. i S druge strane jastuka godinu kasnije, svima je bilo jasno da je osamostaljenjem napravio sjajan potez. Od tada pa do danas sa svojim Instruktorima, Bajaga niže uspjehe i puni koncertne dvorane u svim državama nastalim raspadom Jugoslavije.

Radi se o mainstream autoru i izvođaču istančanog ukusa, kada su u pitanju ljubavne teme i gradski blues rock štih. Bajaga je uvijek posjedovao «ono nešto», onu pozitivnu vibru, po kojoj je i danas prepoznatljiv. Novi album Daljina, dim i prašina odlično je glazbeno ostvarenje, na tragu najboljih Bajaginih uradaka. Od početka do kraja Bajaga drži nevidljivu nit, neophodni pravac na koji se naslanjaju hitovi.

Najbolja stvar na albumu definitivno je Vreme. Zanimljiv, intrigantan tekst, na momente apokaliptičan, a zbog svoje tematike izvrsno je naslonjen na rock šablon i odličnu ritam sekciju.

Naslovna stvar Daljina, dim i prašina također zaslužuje sve pohvale, kao i peta po redu Ako treba da je kraj. Sve pohvale za ljubavni hit Bežiš od mene ljubavi kao i nesvakidašnji, ali osvježavajući blues Stari put za Novi Sad. Stari zemunski šmeker i ovoga puta pokazao je mlađim generacijama kako se pravi pjesma. (Mario Iličić)

loading...

trenutak ...