LAJČAK PROKOMENTARISAO POVEZIVANJE NEZAVISNOSTI KOSOVA S RS-om I PORUČIO: "S američkim partnerima tijesno radimo na pitanjima u vezi s…"

"Zapadni Balkan bit će u centru pažnje EU", kazao je specijalni predstavnik Evropske unije za zapadni Balkan.

  • Politika

  • 19. Sep. 2020  19. Sep. 2020

  • 3

- Evropska unija vrlo tijesno sarađuje s američkim partnerima s kojima dijeli iste prioritete i poglede na budućnost Bosne i Hercegovine, a ta saradnja od suštinskog je značaja u pokretanju BiH prema naprijed i provođenje reformi - poručio je specijalni predstavnik Evropske unije za zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

Direktan interes Evrope

On je kazao da je taj zajednički rad, naprimjer, bio od ključnog značaja u podršci lokalnih lidera da, prije ljeta, postignu politički sporazum kojim se omogućava održavanje lokalnih izbora u Mostaru, prvi put nakon 12 godina, prenosi Fena.

- Kada ste aplicirali za članstvo u EU u februaru 2016. godine, napravili ste veliki iskorak i stratešku odluku da se nedvosmileno zaputite na put integracije u EU. Od tada, Vijeće EU usvojilo je jasnu mapu puta, uključujući i 14 ključnih prioriteta za državu kako bi se kretala naprijed na tom putu. Evropska unija je snažno angažirana u BiH s ciljem podrške vlastima vaše zemlje kako biste proveli tu agendu. Naši ljudi na tome rade u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru - rekao je Lajčak.

Evrospka unija, naveo je, ima direktan interes kada je sudbina njenog najbližeg susjedstva u pitanju. Promovira evropske vrijednosti i standard te ulaže značajna sredstva da bi se pomogao razvoj regiona u skladu s evropskom perspektivom.

- S novom Evropskom komisijom i visokim čelnicima EU, imamo jasno opredjeljenje, zapadni Balkan će biti u centru pažnje EU. Nova metodologija proširenja, kao i odluka da se otvore pregovori o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije, koja je davno trebala biti donesena, imamo jasno svjedočenje da je naš interes za region obnovljen - rekao je Lajčak.

Komentarisao je povezivanje nezavisnosti Kosova s bh. entitetom Republika Srpska navodeći da dijalog Beograda i Prištine ima za cilj da doprinese stabilnosti cijelog regiona.

- Kao takav, mi očekujemo da svi politički lideri zapadnog Balkana aktivno podržavaju proces, a to znači i da se suzdržavaju od bilo kakvih izjava koje nepotrebno doprinose političkim podjelama i negativno utječu na dobrosusjedske odnose u regionu - naglasio je Lajčak te dodao da je, što se BiH tiče, pozicija EU uvijek bila jasna, da podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost.

U vezi s izborima u Crnoj Gori, kazao je da su bili miroljubivi i u takmičarskoj atmosferi.

Veliki napredak

- Izlaznost je bila visoka, a sve su pratili međunarodni i domaći promatrači, akreditirani pri Državnoj izbornoj komisiji. Ohrabrujuće je da je novoformirana koalicija potpisala dokument kojim potvrđuje vanjskopolitičku orijentaciju zemlje i evropski put. Očekujemo da ovo opredjeljenje bude jasno prezentirano u programu vlade - istaknuo je Lajčak.

Crna Gora je, kaže, daleko napredovala u procesu pristupanja EU.

- Spremni smo nastaviti raditi sa svim akterima u tom pravcu - poručio je Lajčak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...