DISONANTNE PORUKE IZ SRBIJE: Vulin prijeti ujedinjenjem svih Srba u jednu državu, Dačić negira postojanje velikosrpske politike

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je “zadatak njegove generacije političara” nastavak borbe za “ujedinjenje svih Srba u jedinstvenu državnu i političku zajednicu”, dok s druge strane ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić negira tvrdnje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da Srbija još nije odustala od velikosrpske državne politike.

  • Regija

  • 19. Sep. 2020  19. Sep. 2020

  • 1

Vulin je za srbijanski sedmičnik “Pečat” ocijenio da je preduslov političkog, “a iz njega i svakog drugog ujedinjenja”, postojanje moćne masovne političke organizacije koja će okupiti sve Srbe, a da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka “posljednja nada da će u narednih 50 godina neko moći da okupi i objedini Srbe”.

“To ne mora nužno da znači promjenu granica niti sve mora da postane jedna država; to znači da Srbi moraju pronaći institucionalni mehanizam svog povezivanja i objedinjavanja”, kazao je Vulin.

“Ujedinjenje Srba je proces, a posljednji dokaz procesa koji se ne da zaustaviti jesu rezultati izbora u Crnoj Gori”, kazao je Vulin.

S druge strane, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da crnogorski predsjednik Milo Đukanović nastavlja da plaši građane Crne Gore lažima o Srbiji i navodnoj velikosrpskoj državnoj politici, optužujući Beograd da se miješao u unutrašnje stvari te države.

“Ko to prijeti Crnoj Gori iz Srbije, ko osporava državu Crnu Goru i njenu spoljnopolitičku orijentaciju? Jedino što Srbiju interesuje jesu prava srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, rekao je Dačić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Naveo je da je Đukanović na izborima 30. avgusta “izgubio od svog naroda, a ne od Srbije” i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije pozivao da se glasa za nekoga u Crnoj Gori, već albanski premijer Edi Rama i bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj.

“Pa, kako to ne smeta Milu Đukanoviću, koji kaže da mu smeta da neko smatra Crnu Goru ‘prirodnim dijelom srpskog svijeta’? Zar je Crna Gora ‘prirodni dio albanskog svijeta’ kad mu ne smeta miješanje Rame i Haradinaja”, upitao je Dačić.

On je ponovio da “nije Srbija vodila anticrnogorsku politiku, već je Crna Gora vodila antisrpsku politiku, umiješavši se u unutrašnje stvari Srbije” priznanjem nezavisnosti Kosova.

“Srbija ima interes da razvija najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, i vrijeme je da se prestane sa plašenjem naroda Crne Gore radi stvaranja alibija za ostanak na vlasti”, naveo je Dačić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...