SMRT MLADOG DOKTORA MARKA PEKIJE: Skriva li direktor Đajić greške i neetičnost Nenada Stevandića?

Smrt mladog doktora Marka Pekije ponovo je skrenula pažnju na neetično i manipulativno ponašanje rukovodstva Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) u vrijeme pandemije korona virusa.

  • Društvo

  • 19. Sep. 2020  

  • 0

 Piše: Ljiljana Kovačević

Direktor najveće zdravstvene ustanove u RS Vlado Đajić i njegov zamjenik Nenad Stevandić borbu protiv pandemije korona virusa koristili su, kada god im se za to ukazala dobra prilika, za ličnu promociju. Isto tako, pokušavaju da „operu ruke“ od svih  propusta u liječenju oboljelih, koji su u nekoliko slučajeva moguće imali fatalne posljedice po pacijente. Vlastitu nespremnost  da se stručno odupru pošasti korone, iznova pokušavaju prebaciti na druge ili opravdati razlozima koji vrijeđaju zdrav razum.

Doktor Marko Pekija (37), koji je radio na Klinici za intenzivnu medicinu za nehirurške grane, preminuo je 14. septembra u ECMO centru UKC Ljubljana, gdje je prebačen 22. avgusta, po nalogu Nenada Stevandića.

Samo četiri dana prije nego što je Pekija helikopterom prevezen u Ljubljanu, Stevandić je na društvenim mrežama objavio zajedničku fotografiju sa teško bolesnim Pekijom. Stevandićev postupak (objavljivanje zajedničke fotografije sa teško bolesnim pacijentom na liječenju), ne samo da je nezakonit, već je čin nespojiv sa ljekarskom etikom.

Uz fotografiju je Stevandić napisao i popratni tekst u kojem je, izmđu ostalog, naveo: „Već dva puta negativan i oporavak napreduje“!

alt 

To su objavili brojni mediji u BiH i regionu, uz naslov - „Doktor pobijedio koronu“. Nema sumnje, Stevandić je na ovaj način želio da promoviše sam sebe, jer da je drugačije, ne bi objavljivao sliku uz navode, koji su se, nažalost, pokazali potpuno netačnim.

Stanje dr Pekije se pogoršalo, a onda je Stevandić odlučio da ga prebaci na liječenje u Ljubljanu, mada je tako samo dodatno pogoršao zdravstveno stanje pacijenta. Mladi ljekar je u Ljubljani preminuo 14. septembra.

Osoblje je moglo biti „emotivno“

Direktoru UKC RS Vladi Đajiću Žurnal je postavio pitanje - da li će, kao najodgovornija osoba u toj zdravstvenoj ustanovi, pokrenuti disciplinski postupak protiv svog zamjenika i načelnika Klinike za ORL UKC RS Nenada Stevandića, koji je 18. avgusta na društvenim mrežama objavio fotografiju sa doktorom Markom Pekijom, koji je tada bio teško bolestan od posljedica zaraze korona virusom? Na to pitanje nismo dobili odgovor!

Đajića smo pitali i ko je i zbog čega donio odluku da doktor Pekija bude prebačen na liječenje u Ljubljanu, da li je to bila odluka Kolegijuma ljekara, da li je on kao direktor UKC RS dao odobrenje za to ili je to bila jednostrana odluka Stevandića? Ni na to pitanje nam nije odgovoreno.

Pitali smo da li prebacivanje pokojnog doktora Pekije u Ljubljanu znači da na UKC RS nije mogao dobiti adekvatnu ljekarsku pomoć? Iz odgovora iz UKC RS jedino izvjesno jeste da je dr Pekija preminuo u Ljubljani. Odgovor koji je ponudio Vlado Đajić nema veze ni sa medicinom ni sa raciom.

„Što se tiče našeg ljekara Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane koji je preminuo od posljedica infekcije novim korona virusom, odlučeno je da on bude premješten na dalje liječenje u Sloveniju isključivo iz etičkih razloga, odnosno kako bi se izbjegla emotivna involviranost njegovih kolega iz Klinike intenzivne medicine u njegovom daljem liječenju“, navedeno je u odgovoru Žurnalu iz UKC RS.

Đajićev odgovor je čista manipulacija, ali i potcjenjivanje medicinskog osoblja koje radi na Klinici intenzivne medicine, koji su tako predstavljeni kao emotivno labilne osobe i neprofesionalci. Osim toga, ništa iz tog obrazloženja nije tačno, jer je stvarni razlog prebacivanja dr Pekije u Ljubljanu spasavanje Stevandića zbog nezakonitog i morbidnog akta fotografisanja sa teško oboljelim pacijentom, Stevandićeve procjene zdravstvenog stanja dr Pekije i, što je nagore od svega, pokušaja „pranja ruku“ od čovjeka koji se nedjeljama borio za život.

Ako imaju znanje, zašto Ljubljana?

Da je zaista riječ o tome potvrđuje Đajićevo odbijanje da odgovori na navedena pitanja, kao i činjenica da je bilo članova Uprave UKC-a koji su se protivili transportu dr Pekije u Ljubljanu, smatrajući ga veoma rizičnim.

Uz to, Žurnalu je potvrđeno iz UKC-a da ova zdravstvena ustanova posjeduje ECMO (ekstrakorporalna membranska oksigenacija), pa nije bilo potrebe za prebacivanjem pacijenta u Ljubljanu, ponajmanje zbog razloga koje je naveo Đajić.

„Kod bolesnika s teškim zatajenjem plućne funkcije ECMO omogućuje izmjenu gasova i održavanje krvotoka u tijelu.  Ovaj aparat se nalazi u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane od 2018. godine, a kontinuiranom edukacijom naše osoblje je ovladalo potrebnim znanjima i vještinama u vezi sa primjenom ovog medicinskog aprata i on se koristi kada god za njegovu upotrebu postoji medicinska indikacija“, odgovoreno je Žurnalu iz UKC-a.

Ova Đajićeva tvrdnja najbolje odslikava svu nesuvislost, neistinitost i manipulativnost u vezi sa razlozima transportovanja teško bolesnog dr Pekije u Ljubljanu. Đajić se zapleo kao „pile u kučine“, pa istovremeno tvrdi da je osoblje UKC-a „ovladalo potrebnim znanjima i vještinama u vezi sa primjenom ovog medicinskog aparata“, ali da svog kolegu nisu bili spremni liječiti zbog „emotivne involviranosti“.

(zurnal.info)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...