VELIKI KORAK NAPRIJED ZA OBRAZOVANJE U NAŠOJ ZEMLJI: Nakon trogodišnjeg rada objavljena PRVA BH. KNJIGA HIRURGIJE

Sarajevska Vijećnica jučer je bila mjesto promocije prve bosanskohercegovačke knjige hirurgije - Hirurgija/Kirurgija. Knjiga je rezultat trogodišnjeg rada profesora sa pet državnih medicinskih fakulteta.

  • Društvo

  • 20. Sep. 2020  20. Sep. 2020

  • 0

„Ovo je velika noć za nas. Sva iskustva koja smo sublimirali u operacionim salama sintetiziran je u ovom djelu,“ rekao je prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, jedan od autora.

Prof.dr. Samir Delibegović jedan je od idejnih pokretača projekta.

„Naši studenti su tokom prethodnih godina koristili udžbenike iz Zagreba, Beograda ili od anglosaksonskih autora. Sada će imati priliku hirurška znanja usvajati od profesora iz Bosne i Hercegovine", rekao je Dalibegović.

Na knjizi je radilo šesnaest autora urednika poglavlja i jedanaest koautora, a pokriva sva područja moderne hirurgije.

Knjigu objavljuju izdavači Dobra knjiga, Sarajevo i Udruženje endoskopskih hirurga BiH.

"Iako namijenjena studentima medicine, ova knjiga je dragocjena i predstavlja odličan repetitor kirurzima specijalistima, pa i seniorima koji kroz ovakav udžbenik doživlja-vaju sliku napretka kirurgije, njenu važnost, njenu širinu, kao i dubinu problematike kojom se kirurgija bavi. Imponira podatak da su knjigu stvarali autori, istaknuti pojedinci, cijenjeni stručnjaci koji su odgajali današnje vrhunske kirurge u Bosni i Hercegovini ali i mladi stručnjaci koji danas preuzimaju odgovornost za „kirurško“ zdravlje naroda", napisao je u svojoj recenziji istaknuti hrvatski naučnik Miroslav Bekavac-Bešlin.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...