MILOSRDNI SUD: Braća Lijanovići i ministar Bahilj pušteni iz pritvora

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH odredilo je mjere zabrane za petoricu uhapšenih u akciji "Brend", kojima je danas ukinut pritvor, potvrđeno je u ovom sudu.

  • Vijesti

  • 24. Okt. 2014  25. Okt. 2014

Pritvor je ukinut potpredsjedniku Vlade Federacije BiH Jerku Ivankoviću Lijanoviću, njegovoj braći Jozi i Slavi, ministru pravde FBiH Miloradu Bahilju i knjigovođi Mirku Galiću.

Njima su određene mjere zabrane putovanja, napuštanja mjesta boravka, preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti, posjećivanja nekih mjesta, sastajanja sa određenim licima i naloženo im je obavezno javljanje nadležnom organu jednom sedmično.

Oni će biti pušteni iz pritvora nakon što predaju važeće putne isprave.

Odluka je donesena nakon žalbi advokata Lijanovića.

Lijanovići, Bahilj i Galić uhapšeni su prije dva mjeseca u akciji Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, a sumnjiče se za organizovani kriminal, utaju poreza i pranje novca čime su budžet BiH oštetili za 11,6 miliona KM.

U pritvoru su proveli mjesec dana, a Sud BiH je nedavno, na prijedlog Tužilaštva, donio odluku da im pritvor bude produžen za dva mjeseca i trebalo je da traje do 29. novembra.

trenutak ...