OŠTRA REAKCIJA TUŽILAŠTVA: Postupci Suda BiH ugrožavaju borbu protiv korupcije

Tužilaštvo BiH najavilo je žalbu na ukidanje pritvora osumnjičenim u akcijama kodnog naziva "Meso" i "Gibraltar" i izrazilo nezadovoljstvo odlukama Suda BiH da ova lica pusti na odbranu sa slobode.

  • Vijesti

  • 24. Okt. 2014  25. Okt. 2014

Iz Tužilaštva Bih saopšteno je da su iznenađeni izjavama da Sud BiH nije bio upoznat o dokazima i provedenim aktivnostima, jer su obje akcije vršene po naredbama Suda BiH, koji je naložio pretrese i realizaciju aktivnosti u kojima su uhapšeni osumnjičeni.

Iz Tužilaštva podsjećaju da je samo u akciji "Gibraltar" bilo 17 pisanih i tri usmene naredbe Suda BiH, a u akciji "Meso" Sud BiH je već bio odredio i produžio pritvor, tako da je juče sam ukinuo svoju odluku.

Tužilaštvo BiH smatra da ima dovoljno dokaza za procesuiranje osumnjičenih u oba predmeta, koji su pod istragom zbog višemilionskog kriminala, a u predmetu "Gibraltar", nezakonitosti i finansijske malverzacije su utvrdile i zemlje EU - Austrija i Slovenija.

"Smatramo da se ovim dešavanjima ugrožava borba protiv korupcije i ne šalje dobra poruka građanima BiH", ističe se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora uhapšenim u akciji kodnog naziva "Gibraltar" i oni su pušteni na slobodu, potvrđeno je Srni iz Suda BiH.

U akciji "Gibraltar" pripadnici Sipa uhapsili su direktora marketinške agencije S.V.R.S.A. Nevena Kulenovića, Belmu Kulenović, Sanjina Kulenovića, visoke rukovodioce kompanije HT "Eronet" Stipu Prlića i Zorana Bakulu, zamjenika generalnog direktora "Pink BH" Lajlu Torlak, bivšeg direktora "Mreže plus" Darka Aleksića, direktora agencije MITA Ejuba Kučuka i vlasnika agencije "Fabrika" Senada Zaimovića.

Apelaciono vijeće Suda BiH uvažilo je žalbe advokata i ukinulo pritvor braći Lijanović iz Širokog Brijega Јerku, Јozi i Slavi, te Miloradu Bahilju i Mirku Galiću, uhapšenima u akciji "Meso" početkom septembra, potvrdila je Srni advokat braće Lijanović Nada Dalipagić.

Tužiteljica Dragica Glušac istakla je na ročištu da Tužilaštvo BiH traži određivanje pritvora za sve osumnjičene u trajanju od mjesec dana jer postoji bojazan od bjekstva kako bi izbjegli krivičnu odgovornost, a također postoji bojazan da bi za vrijeme boravka na slobodi pokušali uništiti i sakriti dokaze, utjecati na svjedoke i ometati istragu, ponoviti ili dovršiti krivična djela, te narušavati javni red i mir.

Ona je istakla da je već zabilježen pokušaj vršenja uticaja na jednog potencijalnog svjedoka.

Glušac je kazala da Tužilaštvo BiH raspolaže materijalnim dokazima i iskazima svjedoka kojima će dokazati krivnju osumnjičenih.

trenutak ...