RADULJ USPOSTAVIO DIJAGNOZU: Sukob Suda i Tužilaštva pogoduje razvoju kriminala!

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj ocijenio je da postoje ozbiljni razlozi za zabrinutost kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i drugih teških krivičnih djela, jer na relaciji pravosudnih i policijskih institucija "ništa ne funkcioniše kako bi trebalo".

  • Društvo

  • 25. Okt. 2014  25. Okt. 2014

Radulj je istakao da postoji sukob na relaciji Agencija za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ – Tužilaštvo BiH, te Tužilaštvo BiH – Sud BiH.

Radulj kaže da višemjesečno javno "prepucavanje" između Tužilaštva i Suda BiH dodatno produbljuje sumnju u zakonit rad pravosudnih institucija na nivou BiH.

Komentarišući najavu Tužilaštva BiH da će uložiti žalbu na ukidanje pritvora osumnjičenim u akcijama kodnog naziva "Meso" i "Gibraltar", Radulj je ocijenio da je poruka Tužilaštva BiH da se "ovim dešavanjima ugrožava borba protiv korupcije i ne šalje dobra poruka građanima BiH" zaista zabrinjavajuća, ali da pravosudne institucije ne treba da upućuju poruke jedne drugima preko medija, već da sarađuju na zakonom propisan način.

"Prebacivanjem odgovornosti sa jednih na druge šalje se loša poruka i stvara utisak da, dok su ove institucije na liniji sukoba, kriminal može da raste, jer nema ko adekvatno da ga procesuira", upozorio je pomoćnik ministra pravde BiH.

On je poručio da je borba protiv kriminala i korupcije jedan od glavnih prioriteta i Ministarstva pravde BiH, tako da je BiH prethodne godine zaključila bilateralne ugovore sa zemljama u okruženju kojim se omogućava izručenje sopstvenih državljana za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i drugih tečkih krivičnih djela.

"Ali, ako se ovaj međusobni sukob nastavi, ni 100 zakona ili ugovora ne mogu to nadoknaditi", konstatovao je Radulj.

loading...

trenutak ...