RODITELJI SU U DILEMI: Treba li ove zime protiv gripe vakcinisati i djecu?

Moguće je imati koronavirus i gripu u isto vrijeme i to nikako nije dobra situacija.

  • Zdravlje

  • 21. Sep. 2020  21. Sep. 2020

  • 0

Ljekari uoči početka svake zime pozivaju sve starije i bolesne da se vakcinišu protiv gripe, a mlada i zdrava djeca im nisu u fokusu, ali bi se ove zime to moglo promijeniti.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, ljekari iz mnogih dijelova svijeta sve su skloniji tome da se uoči ove sezone gripe vakcinišu i djeca. Budući da djeca mogu prenijeti virus gripe, kao jedan od argumenata za njihovo vakcinisanje navodi se olakšavanje tereta zdravstvenom sistemu.

Njemački infektolog Bernd Salzberger, ljekar u univerzitetskoj bolnici u Regenesburgu, kaže da je zaštita baka i djedova jedan od razloga zbog kojih je vakcinisanje djece dobra ideja, jer bi se kombinacija gripe i Covida mogla pokazati fatalnom za osobe treće životne dobi.

Mnogi se ljekari slažu s time, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da je "vakcinisanje protiv gripe u sezoni 2020. - 2021. najvažnije dosad".

Ipak, mnogi roditelji oklijevaju. Jedan od razloga je činjenica da djeca školske dobi relativno dobro podnose gripu, rekao je Salzberger. No, ako dijete ''pokupi'' virus u vrtiću ili školi, može ga prenijeti starijim članovima obitelji, kojima će gripa mnogo teže pasti, piše Hina.

I ne treba zaboraviti da je koronavirus i dalje velika prijetnja, napominje njemački infektolog.

Moguće je imati koronavirus i gripu u isto vrijeme i to nikako nije dobra situacija. Vakcina protiv gripe jednostavno smanjuje dio opasnosti. Ona je sigurna za djecu stariju od šest mjeseci, kazali su s Instituta "Robert Koch", njemačkog centra za kontrolu bolesti.

Idealno bi bilo, kažu ljekari, vakcinisati se negdje oko kraja oktobra i početka novembra, jer optimalan zaštitni učinak nastupa dvije sedmice poslije i zatim polako popušta u iduća tri mjeseca. No, ipak je najvažnije da se vakcinišu oni stariji od 60, trudnice, osobe s hroničnim bolestima i zdravstveni radnici.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...