HOFFMAN ODGOVORIO DEDIĆU: "Zlonamjerne izjave ne osobito talentiranog spin majstora"

Zastupnika u Parlamentu BiH Šemsudina Dedića žustro je reagirao na tvrdnju direktora Granične policije BiH da je "granica BiH šuplja kao švicarski sir". Dedić smatra kako je direktor Granične policije Zoran Galić takvom izjavom priznao da ništa nije uradio na spriječavanju ulaska migranata u BiH, te da treba podnijeti ostavku, a ne odgovornost prebacivati na “fantomske krivce”.

  • Društvo

  • 21. Sep. 2020  21. Sep. 2020

  • 0

Umjrsto prozvbanog direktora GP-a, Zorana Glića, zastupniku Dediću je odgovorio Galićev savjetnik Svevlad Hoffman.

Hoffman je okarakterizirao ove izjave “neutemeljenim, tendencioznim i zlonamjernim ocjenama”.

“Apsulutno je netočna konstatacija Šemsudina Dedića da je ravnatelj Granične policije BiH glede migrantske krize u Europi “priopćio javnosti da nije ništa uradio te pokušava odgovornost prebaciti na neke fantomske krivce”. Ovako plasirana Dedićeva notorna neistina ima za cilj dezavuirati javnost i krivca za katastrofalno stanje u oblasti migrantske krize sa stvarno odgovornih jednostavno transferirati na službenu osobu u ovom slučaju ravnatelja Granične policije BiH koji je samo iznio dio istine o političkoj pozadini i generatorima problema koji sprječavaju Graničnu policiju Bosne i Hercegovine da se konstituira na način i u obujmu koji bi omogućio još učinkovitije izvršavanje zadaća ove policijske agencije, prije svega na poslovima zaštite državne granice", napisao je Hofman, uz konstataciju da je Dedić "osjetio opasnost za stvarne kreatore migrantske krize u Bosni i Hercegovini i u maniri ne osobito talentiranog spin majstora pokušao račun za dugogodišnjeg opstruiranja rada Granične policije BiH prebaciti na Zorana Galića".

Hoffman kaže kako je neshvatljivo da osoba koja sjedi u državnom parlamentu ne poznaje temeljne postulate funkcioniranja države.

"Da poznaje, bilo bi mu jasno da činjenica da su opravdani i potkrjepljeni zahtjevi za modernizacijom i dodatnim kapacitiranjem Granične policije BiH, koje je kreirao upravo ravnatelj Galić sa svojim suradnicima i proslijedio Ministarstvu sigurnosti BiH još 2016 god., stajali blokirani u ladicama tadašnjeg ministra sigurnosti, koji danas ima obraza izjavljivati da dok je on bio ministar krize sa migrantima praktično nije ni bilo. Taj je 'zalutali' ministar imao, nažalost, snažno uporište u politici koju personificira Šemsudin Dedić", napisao je Hoffman, navodeći da je prije četrii godine "jedan drugi Šemsudin je predloženi Pravilnik o unutarnjem ustroju, uz malu pomoć svojih „prijatelja“, srušio već u fazi njegove službene prezentacije, ocjenjujući ga nepodobnim za nacionalne interese naroda iz koga dolazi".

Hoffman kaže da je tek na zadnjoj sjednici Vijeća ministara BiH usvojen prijedlog Granične policije BiH za obukom dodatnih 300 policijskih službenika, i to na „jedvite jade“.

"Da zaključim, ovakve zlonamjerene izjave plasirane radi dnevno-političkih razloga neće niti mogu doprinijeti djelotvornom radu Granične policije Bosne i Hercegovine pa i sigurnosti Bosne i Hercegovine u cjelini, nego će nas hotimično ili ne, dovesti u još dublje podjele koje nikom nisu od interesa, a pogotovo onima kojima je stvarno stavljanje pod kontrolu migrantske krize stvarni, a ne deklarativni cilj”, navodi se u reakciji Svevlada Hoffmana, savjetnika direktora Granične policije BiH.

Podsjećamo, zastupnik SDA u Parlamenta BiH Šemsudin Dedić žustro je reagirao na konstatciju direktora Granične policije BiH Zorana Galića da je "granica  BiH šuplja kao švicarski sir jer nemamo dovoljno ljudi". 

Dedić kaže da direktor Galić treba podnijeti ostavku nakon takve kostatacije kojom je priznao da ne radi svoj posao kako treba.

"Posao direktora Granične policije nije konstatirati, već raditi i rješavati probleme. Galić je direktor Granične policije BiH od 2014. godine, dakle od samog početka migrantske krize u Evropi, te je skandalozno da sada, nakon šest godina, priopćava javnosti da nije ništa uradio a da odgovornost pokušava prebaciti na neke fantomske krivce. Ako Galić nije u stanju da radi svoj posao, onda treba dati ostavku, kako bi odgovornost preuzeli ljudi koji imaju dovoljno znanja i sposobnosti uhvatiti se u koštac s tim gorućim problemom, jer građani BiH, osobito u Krajini, više ne mogu trpjeti i čekati".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...