OŠTRA REAKCIJA TABAKOVIĆA: "Bošnjaci nikada nisu napravili incident, a Grujičić i njegovi trabanti u četničkoj ikonografiji defiluju Srebrenicom"

Osvrnuo se i na "naredbu" iz Sarajeva.

  • Mini market

  • 22. Sep. 2020  22. Sep. 2020

  • 1

Prilikom jučerašnjeg otkrivanja fontane i "Spomenika mira" u Srebrenici načelnik općine Mladen Grujičić (SNSD) kazao je da ovom činu nisu prisustvovali Bošnjaci iz lokalne vlasti, jer im je takva poruka poslana iz Sarajeva. 

- Žalosno je to što uvijek neko bojkotuje, čak i oni koji su podržali ovu ideju, ali ogroman je pritisak na Bošnjake u Srebrenici, pogotovo u ovom predizbornom periodu. Kada su osjetljive teme, onda Sarajevo uđe više u Srebrenicu nego što je to inače, umjesto da pomogne Srebrenici, Bošnjacima, uvijek se vrate da pokvare što smo zajednički uradili. I ovog puta je to tako. Tako da ljudima koji žive ovdje, ne mogu da uzmem za zlo, jer bi bili kasnije pod velikim pritiskom, bili bi okarakterisani kao izdajnici, i pored želje da budu ovdje, oni nisu došli - rekao je Grujičić.

Na ove njegove izjave reagovao je Alija Tabaković, kandidat probosanskih stranaka za načelnika Srebrenice, okupljenih oko inicijative "Moja adresa: Srebrenica".

- Otvaranje fontane i "Spomenika mira", koje je jedno ruglo i pranje novca, predizborni je potez Grujičića. Njegova namjera je i bila da niko od Bošnjaka ne prisustvuje jučerašnjem događaju, jer je ovo uradio samo u interesu jednog naroda. Javnost mora znati da se s Bošnjacima nije razgovaralo ni o idejnom projektu spomenika niti o njegovom sadržaju, kao ni o lokaciji. Bošnjaci žele mir, ponosni smo što nikada od povratka u Srebrenicu nismo napravili nijedan incident, za razliku od Grujičića, koji zajedno sa svojim trabantima u četničkoj ikonografiji defiluje Srebrenicom i pred kućama bošnjačkih povratnika – kaže Tabaković.

Osvrnuo se i na "naredbu" iz Sarajeva, piše "Faktor".

- To može izjaviti samo neko poput Grujičića. Vlada FBiH je uložila stotine miliona KM u Srebrenicu u proteklih četvrt vijeka, veliku pomoć imali smo i od brojnih gradova i općina u FBiH. S druge strane, Vlada RS-a je dala neuporedivo manje, nekoliko miliona KM – istaknuo je Tabaković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...