PARALIZA "ELEKTROPRIVREDE BiH": Radončić blokirao izbor novih članova Nadzornog odbora

Imenovanje novih članova Nadzornog odbora EPBiH blokirali su ministri SBB-a, čiji je lider Fahrudin Radončić 24. augusta otvoreno zaprijetio da ministri iz SBB-a neće glasati u Vladi FBiH ni za jedno imenovanje dok se ne napravi nova parlamentarna većina.

  • Politika

  • 22. Sep. 2020  22. Sep. 2020

  • 12

Ponovo je zbog nedostatka kvoruma otkazana sjednica Skupštine dioničara "Elektroprivrede BiH", koja se trebala održati danas, 22. septembra, a na kojoj su se trebali birati novi članovi Nadzornog odbora.

"Elektroprivreda BiH" već skoro mjesec dana nema Nadzorni odbor, jer je mandat postojećim članovima istekao 28. augusta, a Vlada FBiH, većinski dioničar, nije dostavila prijedlog kandidata za novi sastav Nadzornog odbora u ime državnog kapitala.

Imenovanje novih članova Nadzornog odbora EPBiH blokirali su ministri SBB-a, čiji je lider Fahrudin Radončić 24. augusta otvoreno zaprijetio da ministri iz SBB-a neće glasati u Vladi FBiH ni za jedno imenovanje dok se ne napravi nova parlamentarna većina bez ove stranke.

"Prošle sedmice je bio pokušaj da se imenuju članovi Nadzornog odbora EPBiH iz DF-a. Imenovanja neće biti. Neka SDA i HDZ imenuju kadrove iz DF-a. Mi nemamo ništa protiv. Mi ćemo biti suzdržani", dodao je Radončić, koji je prešutio glavni uzrok svog nezadovoljstva.

Prema pouzdanim informacijama “Slobodne Bosne”, Radončić je nezadovoljan izborom Admira Andelije za generalnog direktora "Elektroprivrede BiH", koji je, navodno, predložen na insistiranje lidera DF-a Željka Komšića, dakle partije koja nominalno ne sudjeluje u radu Vlade Federacije BiH.

Admir Andelija izabran je za v. d. direktora, ali je Radončić svojim ministrima izričito naložio da ne glasaju za izbor novih članova Nadzornog odbora tako da uprava "Elektroprivrede BiH", na čelu s Andelijom, ne može donositi bitne odluke, pogotovo one koje se tiču krupnijih investicija.

Naravno, treći partner u vlasti, Čovićev HDZ jedva je dočekao takvu situaciju u Vladi Federacije BiH, koja već skoro dvije godine radi u tehničkom mandatu.

Kao što je poznato, izbor nove Vlade Federacije BiH Čović uvjetuje prethodnim usvajanjem Izbornog zakona BiH u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”.

(A. M.)

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...