PITANJE ZA GORDANU TADIĆ NA KOJE DRŽAVA ČEKA ODGOVOR: "Je li istraga o ratnim zločinima prepuštena medijima i Miloradu Dodiku?"

"Nakon svih optužbi na račun premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, tužiteljica Gordana Tadić još šuti", poručila je zastupnica u Parlamentu BiH Mirjana Marinković-Lepić.

  • Politika

  • 22. Sep. 2020  22. Sep. 2020

  • 6

"Nakon svih optužbi na račun premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, tužiteljica Gordana Tadić još šuti. Od pojavljivanja snimka na kojem zaštićeni svjedok govori o njegovoj ulozi u ratnim zločinima, desile su se jednako skandalozne stvari koje su zahtijevale još promptniju reakciju", poručila je zastupnica u Parlamentu BiH Mirjana Marinković-Lepić.

"Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica u RS-u, najavio je objavljivanje imena svih svjedoka koji su, po njegovom viđenju, lažno svjedočili protiv lica srpske nacionalnosti osumnjičenih ili osuđenih za ratne zločine. Njegova prijetnja se, bar kad je o jednom slučaju riječ, ubrzo ostvarila. 'Glas Srpske' je objavio inicijale zaštićenog svjedoka upravo u slučaju 'Višković', kao i mjesto u kojem živi. Okarakterisali su ga kao osobu s 'psihičkim problemima', a to je isto uradio i Kojić", dodala je Marinković-Lepić. Dodaje da je "'Glas Srpske', također, objavio da je iskaz tog zaštićenog svjedoka odbačen kao lažan".

"Za ove situacije najviše su krivi šutnja i nerad Tužilaštva. Tužiteljica Tadić mora javnosti odgovoriti da li će se baviti svojim poslom ili ga je prepustila organizacijama i medijima u službi režima Milorada Dodika. Oni odlučuju čiji je iskaz valjan, a čiji ne, zaštićene svjedoke proglašavaju bolesnicima i obavještavaju nas da li je neki iskaz odbačen ili prihvaćen kao validan. Čisto da znamo da li više od Tužiteljstva kojem je ona na čelu, možemo imati bilo kakvih očekivanja", poručila je Marinković-Lepić.

(NAP)

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...