MACRONOVA POBUNA: "Svijet ne može da se svede na rivalitet između Kine i SAD-a, IZGRADIMO NOVE SAVEZE"

Svijet kakav je danas ne može da se svede na rivalitet između Kine i SAD-a, rekao je danas francuski predsjednik Emmanuel Macron pred Ujedinjenim nacijama pozivajući međunarodnu zajednicu da „izgradi nove saveze“.

  • Svijet

  • 22. Sep. 2020  22. Sep. 2020

  • 0

„Nismo kolektivno osuđeni na ples u dvoje na neki način svodeći nas na to da budemo očajni posmatrači sa kolektivnom nemoći“, rekao je francuski predsjednik u svojoj video poruci na zasjedanju generalne skupštine UN.

Macronovo video obraćanje je emitovano nekoliko sati poslije Donalda Trumpa koji je ponovo žestoko napao Kinu nagovještavajući rizik novog Hladnog rata između dva giganta.

Ne navodeći ime SAD kineski predsednik Xi Jinping je upozorio na moguću „zamku šoka civilizacija“.

„Svijet kakav je danas ne može da se svede na rivalitet između Kine i SAD, kolika god da je svjetska težina te dvije velike sile, kakva god je historija koja nas vezuje, posebno za SAD“, rekao je Macron.

Naspram njih, dodao je „imamo marginu za manverisanje“.

„Na nama je da je koristimo i da znamo da definišemo naše prioritete u tom okruženju, da jasno pokažemo naš izbor i izgradimo nove saveze“, dodao je on.

Marcon je posebno pozvao Evropu da preuzme svoju punu odgovornost.

„Europska unija za koju su mnogi predviđali podjele i nemoć je u krizi napravila istorijski korak jedinstva, suvereniteta, solidarnosti, izbora za budućnost“, ocijenio je Macron.

On je naveo evropsku akciju da se razvije vakcina protiv Covida-19 kao univerzalno dobro ili djelovanje da se smanji dug siromašnih zemalja, posebno afričkih.

(SB / Danas.rs)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...