ČOVIĆEVI MEDIJI U ŠOKU: "Iz RS-a traže ukidanje Rukometnog saveza 'Herceg-Bosne'"

Nova rukometna sezona u BiH trebala je početi prošlog vikenda. No, umjesto toga, sve je odgođeno s krajnje neizvjesnim ishodom, ne zbog problema s koronavirusom nego zbog bahatosti predsjednika Saveza u RS-u Marinka Umičevića, koji je u jednoj od korespondencija zaprijetio kako će ukinuti Rukometni savez 'Herceg-Bosne', izbrisati sve hrvatsko… piše "Večernji list BiH".

  • Sport

  • 22. Sep. 2020  23. Sep. 2020

  • 0

Prošlog vikenda na parkete nisu izašle rukometašice Premijer lige BiH. Iako je dogovor postignut još krajem avgusta, iz RS-a su tražili da se sve prilagodi odigravanju kup-utakmica Rukometnog saveza RS-a.

Rađa i Umičević

"Večernji list" piše da je u prisustvu predstavnika RS-a krajem avgusta jednoglasnom odlukom definiran početak Premijer lige za rukometašice i da niko punih dvadeset dana nije imao nikakvih primjedbi.

Nakon toga uslijedilo je orkestrirano bombardiranje od vodećih srpskih predstavnika u rukometu Vojislava Rađe i Marinka Umičevića, koji, zapravo, svojim potezima opstruiraju druge očekivane reforme u rukometu. Sve probleme u RS-u pronašli su u povjereniku Rukometnog saveza BiH za natjecanja Zdenku Alpezi, piše "Večernji list".

“Rukometni savez RS-a nikad neće dopustiti da se gospodin Alpeza tako ponaša, a zbog takvog ponašanja g. Alpeze i njegovih satelita, tražit ću na sjednici Upravnog odbora, pa onda i od Ustavnog suda, da se klubovima iz FBiH ukine predznak ‘hrvatski’, jer ovo je BiH i to me iritira. Također ću tražiti na prvoj skupštini da se ukine Herceg-Bosna iz Statuta, jer svi problemi dolaze s te adrese”, zaprijetio je Umičević u dopisu koji, smatra "Večernji list", više sliči komitetskim ili velikonacionalističkim projektima i planovima koji u politici uglavnom dolaze s druge adrese.

List piše kako bi se Umičeviću moglo s druge strane reći i kako treba ukinuti RS Republike Srpske, jer je ovo BiH, a jednako tako i naziv “srpski” kada njegove poruke ne bi bile same po sebi proturječne, ali i neodgovorne i opasne.

Potpuni paritet

List dalje piše da jedino u rukometnom sportu i Savezu postoje tri posve ravnopravne sastavnice – savezi sa sjedištima u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci – koje odlučuju posve ravnopravno sa 33,3 posto udjela u svim tijelima krovnog saveza. 

Umičević, kojem je, očito, važniji kratkoročni interes, a ne strateško pozicioniranje, moguće je da će pokušati realizaciju “ukidanja” hercegbosanskog saveza i pariteta, piše "Večernji list", koji tvrdi da, posve sigurno, od Hrvata koji rade u tome savezu, nikada neće naići na odobravanje.

- Posebno je neodgovorno i bez ikakva utemeljenja udar prema Savezu Herceg-Bosne koji je mogao, vjerovatno, na posljednjem Europskom rukometnom prvenstvu, da je kojim slučajem priznat kao državni, imati ekipu i za završni ogled - piše "Večernji list" zaključujući da je "čak 16 momaka iz “Herceg-Bosne” branilo, u inat Umičeviću, boje dviju reprezentacija, pri čemu je jedna bila srebrena i imala MVP Eurolige".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...