NJEMAČKI GIGANT NA KOLJENIMA: "Lufthansa" otpušta još više radnika, ali ni to nije najgore od svega…

Korona-kriza pogodila je njemačku aviokompaniju "Lufthansu" snažnije nego što se očekivalo.

  • Ekonomija

  • 23. Sep. 2020  23. Sep. 2020

  • 0

To znači da će biti zatvoreno još više radnih mjesta. A jedan gorostas trajno ostaje na zemlji.

"Lufthansa" pooštrava mjere štednje. Iz prometa povlači više aviona nego što je prvobitno bilo planirano, saopćeno je iz uprave. Razlog je znatno sporiji oporavak zračnog prometa, teško pogođenog pandemijom korone.

Od flote koja je brojala 760 aviona, najmanje 150 ostaje trajno na zemlji. To se odnosi i na najveći putnički avion na svijetu: A380 će biti izbačeni iz upotrebe, ako ih proizvođač "Airbus" ne bude htio primiti nazad. I avioni tipa A340-600 više neće letjeti.

Izvršni direktor "Lufthanse" Carsten Spohr planira, osim toga, dodatno smanjiti broj radnih mjesta kako bi se smanjili troškovi. Bez otkrivanja nekih bitnih detalja, saopćeno je da će biti ukinuto više od 22.000 radnih mjesta sa punim radnim vremenom. Pritom bi, međutim, u dogovoru sa sindikatima, broj tehnoloških viškova trebao biti ograničen na najmanju moguću mjeru.

Korona ograničava putovanja

Zbog korona-krize zračni promet je velikim dijelom obustavljen. Interkontinentalni promet je, doduše, ponovo uspostavljen, ali je na veoma niskom nivou. "Lufthansa" i njene sestrinske kompanije – "Eurowings", "Swiss Airlines", "Austrian Airlines" i "Brussells Airlines" – imaju problem sa složenim ograničenjima ulaska u mnoge zemlje. Trenutno još jedino teretni avioni donose zaradu.

Samo uz pomoć velike finansijske pomoći država u visini od ukupno devet milijardi eura, uspio se spriječiti kolaps jako zaduženog koncerna. Prema podacima uprave, kompanija svakog mjeseca gubi 500 miliona eura likvidnih sredstava. Ta brojka bi do zime trebala biti smanjena na 400 miliona eura, između ostalog napuštanjem iznajmljenih uredskih prostorija.

Više neće letjeti u floti "Lufthanse" - Airbus A380

Od ukupno 138.000 ljudi koji su početkom godine širom svijeta radili za "Lufthansu", prema najnovijih podacima, sada ih ima oko 128.000. Bez posla su, prije svega, ostali zaposleni u inozemstvu, dok u Njemačkoj za veliki broj zaposlenih još nema dogovora sa sindikatima.

(SB/Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...