AKO JE OVAKO, DOBRO JE: Novalić boravio u Zavidovićima, tvrdi da je Vlada FBiH riješila problem 21 preduzeća i da je još samo ostala...

Federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić održali su danas u Zavidovićima sastanak sa premijerom Zeničko-dobojskog kantona Mirzom Ganićem, načelnikom općine Zavidovići Hašimom Mujanovićem...

  • Ekonomija

  • 23. Sep. 2020  23. Sep. 2020

  • 0

... i predstavnicima radnika "Krivaje Mobel" u stečaju.

Ovo je samo jedan od sastanaka na kojima se traži rješenje statusa radnika ovog preduzeća. Danas je, između ostalog, dogovoreno da sredstvima Federacije BiH budu izmirene preostale obaveze za 29 radnika koji ispunjavaju zakonske uslove za odlazak u penziju, saopćeno je iz Vlade FBiH.

"Iz budžeta FBiH ćemo uvezati staž i onim radnicima kojima je ostalo tri godine do penzije i koji se, onda, mogu prijaviti na biroe za zapošljavanje i tako dobivati određenu naknadu. Problem "Krivaje" smo naslijedili i od 2015. godine radimo na njegovom rješavanju", kazao je premijer Novalić.

Dogovoreno je da će za ostale radnike biti napravljen progam zbrinjavanja, najvjerovatnije u smislu jednokratnih pomoći i otpremnina. Detaljan plan rješavanja ovog dijela problema usaglašavat će se na narednim sastancima, od kojih je prvi zakazan za narednu sedmicu u Sarajevu.

Premijer Novalić podsjetio je da su od ukupno 44 miliona KM, koliko je Federacija izdvojila za uvezivanje staža, za penzionisanje radnika "Krivaje" utrošena 6,2 miliona konvertibilnih maraka. Naime, od oko 800 radnika, Vlada FBiH je u proteklom periodu platila neizmirene obaveze za njih više od 400.

Federalni premijer najavio je da će Federacija BiH, zajedno sa ZDK i Općinom Zavidovići, pomoći radnicima i oko troškova sudskog postupka koji se vodi oko njihovog preduzeća.

Napomenuo je i da je "Krivaja Mobel" samo jedno od 22 preduzeća koje je ova vlada naslijedila i da je problem riješen za 21 preduzeće te da je kao neriješena u potpunosti ostala samo Krivaja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...