DRŽAVNI MINISTAR PRAVDE JOSIP GRUBEŠA O OTKRIVANJU IDENTITETA SVJEDOKA: "Iskreno, zaledio sam se"

Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da svaka institucija mora raditi u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima.

  • Politika

  • 23. Sep. 2020  23. Sep. 2020

  • 0

"Stvar je vrlo jednostavna, otkrivanje svjedoka je kazneno djelo", poručio je ministar Grubeša u razgovoru sa Zvonkom Komšićem.

Pojedini mediji u Bosni i Hercegovini otkrili su identitet zaštićenog svjedoka koji je dao iskaz na Sudu BiH da mu je aktuelni premijer Republike Srpske Radovan Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica.

"Iskreno, zaledio sam se. Najiskrenije. Ovo što se događa, da se otkrivaju identiteti zaštićenih svjedoka, to je direktni udar na vladavinu prava i pravosuđe", ocijenio je gost N1, uz naglasak da pravne sigurnosti nema bez zaštite svjedoka.

Kako gleda na izvještaj OSCE-a te kritike sutkinje Joanne Korner na račun pravosuđa?

"Ocjene su opravdane i ono što ćemo mi raditi u Ministarstvu pravde jest da ćemo krenuti sa pripremama i formiranjem grupe za izmjenu Zakona o tužiteljstvu, jer kako vidimo, i bh. javnost i eksperti govore o problemima o radu Tužiteljstva i ostalih pravosudnih institucija", rekao je ministar Grubeša.

Hoće li sutra biti usvojen ''dokument s aneksom B'', odnosno revidirana Strategija o kojoj je posljednjih dana bilo govora?

"Ja se nadam, ali ja sam samo jedna ruka unutar Vijeća ministara", istaknuo je on pojašnjavajući detalje Strategije.

O slučaju Debevec...

"Malo je deplasirano da u javnosti govorim s kim sam prijatelj, a s kim nisam. Ono što mene strašno brine, ako od institucija pravosuđa u BiH dođe neki zahtjev za međunarodnom pravnom pomoći koji ima određen stupanj tajnosti, kako je moguće da bilo tko od novinara i javnosti ima takve podatke, koji su zaštićeni? To je apsolutno nedopustivo", naglasio je on.

O ataku Milorada Dodika na predsjednika Suda Bosne i Hercegovine...

"Nisam to doživio kao atak, meni je to baš bosanskohercegovački diskurs. Imali ste gospodina Mektića, neću reći da je gospodin Dodik novi gospodin Mektić. Svako ima svoj specifičan javni diskurs i nisam ljubitelj komentiranja bilo čijih javnih istupa, tako ni gospodina Dodika", dodao je on.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...