TRUMP ŠOKIRAO AMERIKU: "O rezultatima izbora odlučivat će Vrhovni sud..."

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da misli kako će o rezultatima ovogodišnjih izbora odlučivati Vrhovni sud, dodavši da je zbog toga važno imati devet sudaca.

  • Svijet

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 0

Govoreći na događaju u Bijeloj kući, Trump je izjavio da republikanski senator Lindsey Graham, koji predsjedava senatskim Sudbenim odborom, ne mora održati ni raspravu o kandidatu za Vrhovni sud te da će taj postupak biti brz.

"Mislim da će to završiti na Vrhovnom sudu i mislim da je vrlo važno da imamo devet sudaca", odgovorio je američki predsjednik na pitanje treba li biti kompletan sastav sudaca za potencijalnu odluku o sporovima oko rezultata izbora na kojima će 3. novembra za suparnika imati demokratskog kandidata Joea Bidena, navodi Reuters.

Trump je izrazio sumnju u ispravnost izbora tvrdeći da slanje glasova putem pošte vodi u prevaru.

"Ova obmana koju izvode demokrati, obmana je koja će se naći pred Vrhovnim sudom SAD-a i mislim da nije dobro imati situaciju u kojoj se može dogoditi ishod 4-4", izjavio je Trump, prenijela je Hina.

U historiji američkih predsjedničkih izbora samo je jednom o ishodu odlučivao Vrhovni sud, kad su se 2000. za mjesto u Bijeloj kući borili George W. Bush i Al Gore.

Nasljednica liberalne sutkinje

Trump želi što prije nominirati nasljednicu liberalne sutkinje Ruth Bader Ginsburg, koja je preminula u petak, kako bi Senat, u kojem republikanci drže većinu, mogao održati glasanje prije početka izbora. Imenovanjem konzervativne sutkinje odnos snaga bi se promijenio na 6-3 u koristi konzervativaca.

Američki predsjednik najavio je da će u subotu objaviti ime kandidatkinje, a bira između pet imena. U ponedjeljak se sastao sa sutkinjom Amy Coney Barrett iz Chicaga, koja se smatra glavnom favortkinjom za poziciju u Vrhovnom sudu.

Za svog mandata, Trump je već imenovao dvojicu konzervativnih sudaca - Neila Gorsucha 2017. i Bretta Kavanaugha 2018. Imenovanje za suca Vrhovnog suda je doživotno, a nominaciju mora potvrditi Senat, u kojem republikanci drže 53 od 100 mjesta.

Vođa većine u Senatu Mitch McConnell već je rekao da će podržati svaku Trumpovu nominaciju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...