DODIKOV SNSD PRIJAVLJEN CIK-u BiH: Koristi djecu kako bi se domogao vlasti...

Sporni video objavljen je 16. septembra na zvaničnoj Facebook stranici trebinjskog SNSD-a.

  • Mini market

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 0

Zbog korištenja djece u promotivnom videu trebinjskog SNSD-a, Ombudsmen za djecu Republike Srpske otvorio je predmet te ga proslijedio Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK) na hitno postupanje i rješavanje. Ovo je za "Direkt" potvrđeno u instituciji Ombudsmena za djecu Republike Srpske.

SNSD do cilja zloupotrebom djece, prijavljeni CIK BiH

Sporni video objavljen je 16. septembra na zvaničnoj Facebook stranici trebinjskog SNSD-a.

Na videu su, između ostalog, fotografije i snimci maloljetnika - učenika korišteni kako bi se predstavile aktivnosti trebinjske Gradske uprave i gradonačelnika Mirka Ćurića, koji je, ujedno, kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima.

Pored pojavljivanja djece, može biti sporno i to što se mjere podrške, finansirane novcem građana, a ne kroz lične donacije gradonačelnika, predstavljaju kao mjere SNSD-a, jer je na videu vidljiv i logo stranke i Grada Trebinja.

U odgovoru "Direktu" iz institucije Ombudsmena za djecu RS kazali su kako u konkretnom slučaju očekuju izjašnjavanje CIK-a te su podsjetili na obavezu zaštite djece u predizbornim aktivnostima. Naveli su da je nedopustiva bilo kakva zloupotreba djece, pa i zloupotreba i iskorištavanje djece u predizbornim aktivnostima na bilo koji način.

"Konvencija o pravima djeteta jasno obavezuje da svi subjekti moraju sve svoje aktivnosti koje se tiču djece i u koje su uključena djeca, provoditi isključivo u najboljem interesu djece, pa tako i u toku predizborne kampanje i održavanja izbora.

Predizborna kampanja je uvijek prilika da političke stranke pokažu veću osjetljivost i razumijevanje za brojna osjetljiva pitanja dječijeg odrastanja i ono što je veoma važno pri tome je da najbolji interes djece obavezuje da se djeca ne koriste u predizbornim aktivnostima za ostvarivanje ciljeva odraslih, već da se potrebe za unapređenje i poboljšanje svih segmenata dječijeg života i njihovog odrastanja prepoznaju u programima političkih subjekata”, naveli su u svom odgovoru "Direktu". 

U "Transparency Internationalu BiH", koji radi monitoring izborne kampanje u BiH, kažu da iz spota nije sasvim jasno da li se radi o stranačkom ili o spotu Gradske uprave, jer su na kraju videa i logo SNSD-a i Grb Trebinja. 

“Ne bi bilo prvi put da se u reklami javnih ustanova i preduzeća promoviše neki kandidat, mi smo brojne takve slučajeve zabilježili prethodnih godina, ali i u ovih mjesec dana, koliko pratimo predizborne aktivnosti. Zakonom je zabranjeno javnom sektoru da vrši promociju političkih stranaka i kandidata.

Što se tiče djece u spotu, taj prvi dan škole je bio posebno problematičan, jer smo imali brojne kandidate, ali i one bez ikakve javne funkcije koji su ulazili u škole, slikali se, dijelili poklone i koristili djecu u svojoj kampanji. Mi smo više prijava uputili Ombudsmanu za djecu (ne konkretno u ovom slučaju) i očekujemo da vidimo kakav će biti stav o ovom pitanju”, rekli su za "Direkt" u TI-ju BiH.

Nakon što CIK dostavi svoj odgovor Ombudsmenu za djecu RS, bit će poznato više detalja o eventualnim kršenjima prava djeteta u predizbornom videu trebinjskog SNSD-a i mogućim sankcijama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...