HAŠKI A-PREDMETI; TADIĆKA NIJE GOVORILA ISTINU: Pročitajte Aneks B, ali i kompletnu Strategiju

Na usvajanje Strategije čekalo se još od 2018. godine.

  • Politika

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 1

Vijeće ministara BiH na današnjoj vanrednoj sjednici usvojilo je Revidiranu strategiju za ratne zločine.

Tužilaštvo BiH se obavezuje da će u roku od 90 dana od usvajanja Državne strategije dostaviti podatke o predmetima/osobama s ranijom standardnom oznakom A, čije je vođenje postupka ustupljeno entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Brčko distrikta BiH.

Na usvajanje Strategije se čekalo još od 2018. godine, a suština zahtjeva svih strana, uključujući i predstavnike žrtava, jeste da se Strategijom treba predvidjeti prioritetno procesuiranje nezavršenih predmeta s "A-liste" te da se u predloženu Strategiju uvrste detaljni podaci o završenim predmetima "A-liste", što do sada nikada nije učinjeno.

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, pokušala je 28. maja 2020. godine objasniti šta je s ovim predmetima. 

Ona je na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH kazala da je bila rukovodilac Odjela za ratne zločine. 

"Ti predmeti jesu primljeni iz Haga i to 2004. godine, bile su te oznake i to 848 predmeta bilo je s oznakom A. U tom momentu prestaje važiti ova kategorizacija. Kako sam u tom trenutku bila rukovoditeljica Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, uzeli smo tabele i išli redom. U Tužilaštvu je 190 osoba s oznakom A, dakle osoba ne predmeta. U vrijeme kad su stigli ti predmeti, oni su proslijeđeni i drugim tužilaštvima u BiH i niko se ne brine šta se desilo s tim predmetima. Pitanje ratnih zločina nikad ne smije doći u drugi plan. Mi u ovom momentu 4.223 prijavljene osobe za ratni zločin, od njih 190 s navodnom oznakom A", pojasnila je Tadić.

Dodala je da je ova klasifikacija važila do donošenja Državne strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina iz 2008. godine.

Sada moraju ponovo sve raditi, jer je evidentno da posao nije dobro urađen.

Traži se statistički prikaz procesuiranja predmeta krivičnih djela ratnih zločina protiv osoba s A-liste. Pravila puta treba sadržavati sljedeće podatke: broj osoba koje su pravosnažno presuđene (uključujući podatak o vrsti presude -oslobađajuća/osuđujuća), broj osoba čiji se predmeti nalaze u žalbenom postupku, broj osoba koje čekaju prvostepene odluke, broj osoba koje su trenutno pod istragom, broj osoba protiv kojih je obustavljena istraga, broj osoba protiv kojih nije pokrenut postupak, odnosno koji još nisu uzeti u rad od 2004. godine, tj. momenta kada su predati Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (broj preostalih predmeta).

Ovo se precizira u Ankesu B Strategije, koji možete pročitati na ovom linku.

Inače, kompletnu Strategiju možete pročitati na ovom linku.

(NAP)   

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...