REAKCIJA IZ AMBASADE SAD-a NA IMENOVANJE NIKOLE ŠPIRIĆA: "Žalosno je..."

Još se ne stišavaju reakcije nakon imenovanja Nikole Špirića u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

  • Društvo

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 0

Špirić se od septembra 2018. nalazi na “crnoj listi” SAD-a zbog vjerodostojnih informacija o tome da je “uključen u javnu korupciju”.

Tim povodom, kolege sa portala Hayat.ba kontaktirale su i Ambasadu SAD-a u BiH za komentar.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a izrazili su žaljenje zbog ove odluke.

"Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili značajno kršenje ljudskih prava, Odjeljak 7031(c) nalaže da se taj zvaničnik i članovi njegove neposredne obitelji stave na listu.

Ministarstvo inostranih poslova SAD-a (State Department) posjeduje vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U slučaju gospodina Špirića, vjerujemo da su njegove aktivnosti nanijele štetu i interesima Sjedinjenih Američkih Država i građana Bosne i Hercegovine. Govoreći općenito, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organizovani kriminal te potkopava povjerenje u pravnu državu i vlast.

Žalosno je da ovo nije uzeto u obzir kada se donosila odluka o njegovom izboru na navedenu poziciju", naveli su u odgovoru za Hayat.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH. 

.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...