PONOVO ĆE ODLUČIVATI FLORIDA: Trump smanjio prednost Bidena u ključnoj državi

Nova anketa pokazuje da se utrka između demokratskog i republikanskog kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država sužava.

  • Svijet

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 1

Donald Trump približio se Josephu Bidenu u ključnoj državi Floridi, sa svega dva poena razmaka između njih dvojice. Biden vodi ispred Trumpa sa 48 naspram 46 posto, pokazuje posljednja anketa “CBS Newsa”, koja je objavljena u nedjelju.

Ipak, vodstvo demokrata se smanjuje – slična anketa iz jula pokazala je da je Biden šest poena u vodstvu.

Na posljednjem ispitivanju javnosti, provedenom između 15. i 18. septembra, 1.200 glasača je odgovaralo na pitanje za koga bi glasali. Oko pet posto ih je reklo da još ne znaju za koga bi glasali, navodi “Daily Mail”. Anketa ima marginu greške od 3,7 posto.

U demografskim pojmovima, Trump vodi među bijelcima, koji će, vjerovatno, glasati na Floridi, gdje je 59 posto njih reklo da bi njemu dali svoj glas. Međutim, Biden vodi među hispanskim glasačima sa sličnom marginom – 56 posto u poređenju sa Trumpovih 36 posto među tom populacijom.

“Daily Mail” podsjeća da je Trump “za dlaku” pobijedio u toj državi 2016. godine, sa 49 naspram 47 posto glasova za Hillary Clinton.

Američki izborni sistem razlikuje se od onoga u većini drugih zemalja pa tako predsjednika ne biraju neposredno građani. Građani na izborima glasaju za kandidata kojeg žele, a pobjeda u pojedinoj državi određuje kako će glasati članovi izbornog kolegija te savezne države, tijela koje, zapravo, bira predsjednika SAD-a.

Izborni kolegij ima 538 članova. Savezne države su u izbornom kolegiju zastupljene proporcionalno broju stanovnika. Kalifornija, kao najmnogoljudnija američka država, ima najviše elektora (55), a slijede je Teksas (38) te Njujork i Florida (po 29). Pobjeđuje onaj kandidat koji osvoji 270 elektora, aposlutnu većinu od 538.

Ono što će biti ključno za pobjedu su rezultati iz nekoliko američkih država, takozvanih swing states, odnosno država koje nisu čvrsto opredijeljene ni za republikance ni za demokrate pa svojim glasovima, zapravo, presuđuju izbornog pobjednika.

Većina saveznih država uvijek glasa na isti način pa se, u skladu s tim, nazivaju crvenim (republikanci) i plavim (demokrati) državama. Desetak država ipak nema stranku kojoj redovno daje glas pa te države predstavljaju ključno ratište tokom svakih izbora. Jedna od tih država je upravo Florida, koja kandidatima u slučaju pobjede donosi 29 glasova elektora. 

Izgleda da će Florida biti ključna i ovog puta ukoliko demokrati žele da istjeraju Trumpa iz kancelarije. Jedna od najvažnijih tema za američke glasače je ekonomija, a mnogi ispitanici smatraju da predsjednikova politika doprinosi oporavku.

Potencijalni glasači smatraju da bi Trumpova ekonomska politika više uradila za finansijsko stanje njihovih porodica od Bidenove. 

Također, uprkos stalnom porastu broja oboljelih i umrlih od koronavirusa u SAD-u – koje su na prvom mjestu u svijetu, s više od sedam miliona zaraženih i više od 204.000 smrtnih slučajeva – glasači Floride izgleda da pozitivnije gledaju na mjere protiv pandemije nego što je to ljetos bio slučaj, iako, ukazuje “Daily Mail”, strogo duž partijskih linija.

Trump je žestoko kritikovan zbog svojih zakašnjelih mjera tokom pandemije, a padu njegove popularnosti doprinijeli su i antirasistički protesti koji su zapalili SAD nakon smrti Afroamerikanca Georga Floydea 25. maja usljed brutalnog hapšenja.

Izborna bitka se ubrzo preselila u domen razvoja vakcine protiv koronavirusa, za koju je Trump najavio da će uskoro biti predstavljena. Demokrati se, s druge strane, plaše da ona neće biti bezbjedna, jer se njeno ispitivanje požuruje.

Trump i Biden u četvrtak su iznijeli optužbe na međusobni račun. Dok je predsjednik na mitingu u Wisconsinu opisao svog demokratskog rivala kao “slabića” koji “ne zna da je živ”, Biden je u Pensilvaniji rekao da je Trump “potpuno nerazuman” i zatražio njegovo povlačenje.

Atmosfera pred skore izbore kulminirala je kad je 18. septembra umrla sutkinja Vrhovnog suda SAD-a Ruth Bader Ginsburg, istaknuta liberalka, nakon čega je izbila borba oko izbora njenog nasljednika. Biden je u nedjelju zatražio od većinski republikanskog Senata da ne glasa o kandidatu prije izbora i optužio Trumpa da koristi “sirovu političku moć”.

Reuters je ukazao da bi imenovanje prije izbora zacementiralo konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu.

alt

Rezultati CBS-ove ankete

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...