S NIJEMCIMA NEMA ŠALE: Pola EU na njemačkoj "crvenoj listi"

Njemačka vlada stavila je još 11 regiona u Evropskoj uniji na listu rizičnih zbog širenja koronavirusa, a na takozvanoj crvenoj listi tako se našla i Budimpešta - gdje se večeras igra utakmica Superkupa između Bayerna i Seville.

  • Svijet

  • 24. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 0

Zbog osjetnog rasta broja novih infekcija koronavirusom, savezna vlada u Berlinu je u srijedu uvečer proglasila više regiona u 11 članica EU rizičnim i preporučila njemačkim građanima da odustanu od putovanja koja nisu zaista nužna, piše "Deutsche Welle" (DW).

Na spisku su se našli regioni i gradovi iz susjednih zemalja: Danske, Francuske, Austrije, Češke i Holandije, a Nijemci su na "crvenu listu" stavili i hrvatsku Ličko-senjsku županiju, čime je broj hrvatskih županija koje je Njemačka proglasila za rizične porastao na osam.

U ovom trenutku, na njemačkoj listi regiona u kojima preti pojačana opasnost od zaraze nalazi se ukupno 14 od 27 zemalja Evropske unije - kod nekih država su na spisku samo određeni regioni, a kod nekih kompletna teritorija.

Od srijede na listu su stavljeni prvi regioni u Danskoj, Portugaliji, Irskoj i Sloveniji, a u slučaju Francuske, Češke, Nizozemske, Hrvatske, Rumunije, Austrije i Mađarske, dosadašnja lista rizičnih regiona je proširena.

Njemačke vlasti preporučile su svojim građanima da ne putuju u spomenute regione - ali im to nisu izričito ni zabranile, a ljudi koji se iz rizičnih regiona vraćaju u Njemačku moraju, ukoliko ne posjeduju aktuelan negativan test, obavezno da se testiraju na koronu, i to u roku od 48 sati prije ili nakon povratka u Njemačku.

Iako se ne radi o zabrani putovanja, izrečena upozorenja trebalo bi da odvrate njemačke građane od putovanja u one krajeve u kojima je registrovan porast broja novih infekcija.

Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu na svojim internet-stranicama i putem društvenih mreža preporučilo je građanima da odustanu od onih putovanja koja nisu neophodna, a pogotovo turističkih aranžmana u pogođenim regionima.

Samo upozorenje u praksi znači da turisti mogu besplatno da storniraju uplaćena paušalna putovanja, a ukoliko su avionske karte, hoteli ili drugi smještajni kapaciteti rezervisani i plaćeni po njemačkom pravu, i u tom slučaju turisti imaju pravo na povrat uplaćenog novca.

Glavni kriterij za stavljanje nekog regiona na listu rizičnih destinacija jeste porast broja novih korona-slučajeva na više od 50 infekcije na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...