OVAJ SASTOJAK MOŽE BITI FATALAN: Muškarac u SAD-u preminuo zbog svakodnevnog konzumiranja gumenih bombona

Ljekari preminulog muškarca saopćili su u časopisu "New England Journal of Medicine" da je preminuo zbog prevelike konzumacije glicirizinske kiseline, koja se nalazi u sladiću.

  • Hronika

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 0

Građevinski radnik u američkoj saveznoj državi Masačusets preminuo je zbog nezdrave navike - svaki dan je jeo gorke gumene bombone. BBC piše da je neimenovini 54-godišnji muškarac svaki dan jeo, otprilike, jednu i po kesicu crnog sladića (ljekovita biljka slatkastog okusa), odnosno gorkih gumenih bombona koji obično imaju crnu boju.

Navedeno je i to da prije nego što je ušao u restoran brze hrane i dobio srčani udar, nije imao druge ozbiljne probleme.

Ljekari preminulog muškarca saopćili su u časopisu "New England Journal of Medicine" da je preminuo zbog prevelike konzumacije glicirizinske kiseline, koja se nalazi u sladiću.

Ljekar Elazer R. Edelman je kazao da su studije pokazale da glicirizinska kiselina može uzrokovati hipertenziju (povišen krvni pritisak), hipokalemiju (nizak nivo kalija u krvi), metaboličku alkalozu (veliki gubitak kiselina ili povišenjebikarbonata ekstraćelijske tečnosti), zatajenje bubrega i fatalnu aritmiju.

Naveo je da je pacijent nedavno promijenio vrstu slatkiša koju je svakodnevno jeo. Nekoliko sedmica prije smrti prešao je s bombona s okusom crvenog voća na one napravljene od sladića.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...