ZA PRSTE POLIZATI: Napravite domaću sirnicu prema tradicionalnom receptu, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za šest osoba.

  • Gastro

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 0

SASTOJCI

500 g gotovih jufki

250 g kiselog vrhnja

250 g posnog sira

250 g jogurta

400 g kravljeg sira

400 ml slatkog vrhnja

mala šoljica griza

5 jaja

praška za pecivo

3 kaškice soli

1 kaškica bibera

PRIPREMA

Prvo pripremite fil. Pomiješajte sve sastojke tako da prilikom dodavanja svakog sastojka uvijek dobro promiješate kako biste razbili sve grudvice.

Zagrijte rernu na 220 stepeni gornji/donji grijači.

Jufke izvadite iz pakovanja i poredajte jednu na drugu. Zatim stavite kalup (npr. 39 x 30 cm) na jufke i izrežite ih na veličinu kalupa. Ostatak jufki se, također, koristi za slaganje.

Od jufki u veličini kalupa oduzmite 2 i stavite na stranu, jer će vam trebati za vrh.

Prvu jufku stavite u podmazan kalup i prelijte filom. Zatim slijedi druga jufka i ponovo fil. Postupak ponavljate dok ne potrošite sve jufke i fil.

Kad ste skoro završili, preostaju vam 2 jufke koje ste na početku stavili na stranu. Stavite ih na vrh tako da se u sredini lagano preklapaju i da vise preko kalupa. Ovaj vanjski dio pomoću noža ugurajte između kalupa i ostalih jufki s filom.

Zatim sirnicu prelijte sa malo otopljenog maslaca ili ulja. Pecite je na 220°C gornji/donji grijači između 35-40 minuta.

Sirnica treba da poprimi zlatnožutu boju i prilikom pečenja se uvijek malo i napuše.

U slučaju da nakon 15-20 minuta na površini previše potamni, prekrijte je komadom aluminijske folije i nastavite da pečete.

Kad je skoro gotova, izbockajte je viljuškom na nekoliko mijesta i zalijte sa 100-150 ml vrele vode. Vratite je u rernu na 1-2 minute kako bi malo otpustila nakon čega je možete već izvaditi i servirati.

Servirajte uz jogurt.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...