PAPA FRANJO UDARIO ŠAKOM O STOL: Ključni vatikanski kardinal iznenada podnio ostavku...

Vatikanski kardinal koji je upleten u skandal s nekretninama, iznenada je podnio ostavku i odrekao se prava da učestvuje u izboru idućeg pape.

  • Društvo

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 0

U kratkom saopćenju, neuobičajeno objavljenom navečer, piše kako je papa Franjo prihvatio ostavku kardinala Giovannija Angela Becciua, čelnika odjela koji odlučuje o kanonizaciji, prenosi Hina.

Međutim, značajniji dio saopćenja je onaj u kojem piše da se 72-godišnji Becciu odrekao "prava povezanih s funkcijom kardinala".

Najvažnije pravo kardinala mlađih od 80 godina je učestvovanje u konklavi koja bira novog papu.

Moćna pozicija u Vatikanu

Takvo odricanje znači da je razlog Becciuove ostavke vjerovatno ozbiljan.

Posljednji koji je to učinio bio je škotski kardinal Keith O'Brien 2013. godine zbog seks-skandala.

Becciu je do 2018. bio zamjenik državnog sekretara, što je jedna od najmoćnijih funkcija u Vatikanu.

Tokom mandata, bio je dio kontroverznog dogovora pod kojim je vatikanski Sekretarijat koristio crkveni novac za kupovinu luksuzne zgrade u Londonu.

Istraga o tom slučaju je prošle godine dovela do suspenzije petero vatikanskih zvaničnika, ostavke vatikanskog šefa policije i odlaska bivšeg čelnika vatikanskog Ureda za finansije.

Istraga i dalje traje

Becciu je tad odbacivao svoju krivicu i branio kupovinu u Londonu, tvrdeći da je nekretnini narasla vrijednost.

Vatikanska policija je u junu uhapsila Ginaluigija Torzija, italijanskog posrednika u toj kupovini, optuživši ga za iznudu, pronevjeru, prevaru i pranje novca.

Kasnije je pušten, ali istraga i dalje traje.

Vatikanski izvori tvrde da će presude biti izrečene uskoro.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...