OLIVER VARHELYI KOMENTIRAO ODLUKU BH. VLASTI: "Svi počinioci moraju odgovarati za zločine..."

Vijeće ministara BiH jednoglasno je na vanrednoj sjednici, održanoj u četvrtak, usvojilo Revidiranu strategiju.

  • Društvo

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 0

Komesar Europske unije za politiku proširenja i susjedstva Oliver Varhelyi pozdravio je odluku bh. vlasti da usvoje novu Strategiju za procesuiranje ratnih zločina, naglasivši da zločinci moraju biti kažnjeni, a da porodice žrtava zaslužuju pravdu.

"Pozdravljam konačno usvajanje nove Strategije za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Dvadeset pet godina nakon kraja sukoba, krajnje je vrijeme za borbu protiv nekažnjavanja ratnih zločinaca. Svi počinioci moraju odgovarati za zločine, a sve žrtve i njihove porodice zaslužuju pravdu", napisao je Varhelyi na službenom Twitter nalogu.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je na vanrednoj sjednici, održanoj u četvrtak, usvojilo Revidiranu strategiju.

Strategija je prethodno usvojena 2008. godine, a predviđala je da se najsloženiji predmeti ratnih zločina procesuiraju na državnom nivou u roku od sedam godina, dok bi manje složeni predmeti bili prebačeni na entitetski nivo i kompletirani do 2023. godine.

Krajem 2015. godine istekao je predviđeni rok, a kako složeni predmeti nisu procesuirani, pripremljena je Revidirana strategija, koja predviđa prebacivanje većeg broja predmeta s državnog na entitetski nivo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...