ČOVIĆEV "VEČERNJAK" KUKA IZ SVEG GLASA: “Hrvati nemaju nikoga tko bi razumio njihovu poziciju!”

“Hrvati u posljednjih 25 godina, u biti, nemaju nikoga tko bi razumio njihovu poziciju”, piše mostarska redakcija "Večernjeg lista" u tekstu u kom se zalaže za reafirmaciju političke uloge već pomalo zaboravljenog Vijeća za provedbu mira u BiH, u čijem radu sudjeluje i Hrvatska.

  • Politika

  • 26. Sep. 2020  26. Sep. 2020

  • 6

Nasuprot nastojanju Milorada Dodika da po svaku cijenu smanji utjecaj međunarodne zajednice u BiH, osobito preko OHR-a i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, njegov strateški partner iz Mostara Dragan Čović preko svijih medija šalje dijametralno suprotne signale.

Mostarska redakcija "Večenjeg lista" javno se založila za reafirmaciju već pomalo zaboravljenog Vijeća za provedbu mira, u kojem sudjelije 55 država i kolektivnih organizacija. "Večernjak" piše da u radu Vijeća sudjeluje i Hrvatska, ali problem je u tome što se Vijeće uopće ne sastaje nego sve odluke donosi Upravni odbor, u čijem radu ne sudjeluje Hrvatska. U radu Vijeća za primjenu mira sudjeluju Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija te Predsjedništvo Europske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC), koju predstavlja Turska.

“Promatrajući sadržaj odluka koje je PIC donosio, ali i sami raspored zemalja, jasno je da u Upravnome odboru PIC-a jedino Hrvati nemaju nikoga tko bi makar bio u stanju predstaviti njihove interese. Po sadržaju komunikea PIC-a, jasno je kako Rusija uvijek nastoji blokirati zaključke koji se odnose na Republiku Srpsku i predsjednika Milorada Dodika, dok su, pak, Turska i Organizacija islamske konferencije gotovo odvjetnik bošnjačke strane u BiH”, piše "Večernji list" navodeći kao argument brojne odluke međunarodne uprave - od izmjena Izbornog zakona do promjene entitetskih ustava koje su, navodno, bile na štetu hrvatskog naroda.

“To je, zapravo, razlog zašto bi Zagreb trebao potaknuti rad Vijeća za provedbu mira u BiH, a ne samo se oslanjati na rad Upravnog odbora, koji, u biti, potvrđuje tu neravnopravnost”, zaključuje "Večernji list", koji na kraju teksta iznosi stav da Hrvati u posljednjih 25 godina, u biti, nemaju nikoga ko bi razumio njihovu poziciju.

Na kraju teksta, "Večernji list" sugerira zvaničnom Zagrebu da, ako već nije u mogućnosti aktivirati rad Vijeća za provedbu mira sa 55 zemalja, “onda bi trebao posredstvom svoje diplomacije te Predsjedništva Europske unije i Europske komisije snažnije modelirati stajališta PIC-a kroz ova tijela EU-a”.

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...