STIGLI REZULTATI NAJNOVIJE ANKETE: Trump skoro dostigao prednost Bidena u ključnim državama!

Američka predsjednička utrka mnogo je tješnja nego što to ukazuju ankete na nacionalnom nivou, navodi se u petak u istraživanju koje je za Reuters proveo Ipsos i koje pokazuje da je u ključnim saveznim državama demokrat Joe Biden tek u neznatnoj prednosti pred republikanskim predsjednikom Donaldom Trumpom.

  • Svijet

  • 26. Sep. 2020  26. Sep. 2020

  • 1

Prema toj anketi, Biden je u maloj prednosti pred Trumpom u tri ključne države, a u ostale tri vode mrtvu utrku.

Online istraživanje javnog mnijenja, provedeno u septembru, pokazuje da su Biden i Trump izjednačeni u Floridi i Sjevernoj Karolini te da Biden vodi za samo jedan postotni bod u Arizoni. U Pensilvaniji, Biden vodi za tri postotna boda te za pet u Viskonskinu i Mičigenu.

Sve navedene države biti će odlučujuće u odabiru pobjednika na izborima 3. novembra. Ne samo da imaju veliki broj stanovnika, već je u svakoj od tih tzv. swing states ishod, u pravilu, neizvjestan te je teško prognozirati kome će pripasti elektorski glasovi iz spomenutih država.

U svakoj od tih država, pojašnjava Reuters, razlika između dvojice kandidata je blizu ili unutar statističke greške, što znači da niti jedan kandidat nema jasnu prednost.

Ako se iščitavaju zajedno, ankete na nacionalnom nivou i po saveznim država pokazuju da bi ovogodišnji izbori mogli završiti isto kao i 2016., s demokratima s većinom osvojenih glasova, ali s republikancima koji će osvojiti Elektorski kolegij, koji broji 435 delegata, i Bijelu kuću.

Biden trenutno ima prednost na nacionalnom nivou, ali Trump ima gotovo iste šanse za pobjedu u ključnim državama, a time i dovoljno elektorskih glasova za drugi mandat.

Čini se da glasači u tzv. swing states nisu kaznili Trumpa zbog načina upravljanja korona-krizom u onoj mjeri kao glasači u ostalim saveznim država, a osim toga, skloniji su mišljenju da je Trump bolji od Bidena kada je u pitanju ekonomija.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...