ČOVIĆEVI MEDIJI RIGAJU VATRU: "Neustavno Predsjedništvo BiH putuje u Bruxelles!"

Mostarski mediji pod kontrolom Čovićevog HDZ-a pišu kako će se članovi Predsjedništva BiH naredne sedmice sastati u Bruxellesu s visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Josepom Borellom.

  • Politika

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 5

Mediji prenose da će članovi Predsjedništva BiH s Borellom razgovarati o provođenju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava te ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo u Evropskoj uniji.

Vijest o odlasku članova Predsjedništva BiH u Bruxelles Čovićev HMS objavio je pod naslovom: "Neustavno Predsjedništvo BiH putuje u Bruxelles, jedan od razloga vraćanje u ustavne okvire?"

HMS piše kako je Predsjedništvo BiH nadležno u kreiranju vanjske politike BiH, a u što bi se ovaj odlazak kolektivnog “šefa države” mogao svrstati, "još jednom valja naglasiti kako je najveći problem Bosne i Hercegovine derogiranje Daytonskog mirovnog sporazuma", jer Hrvati u "kolektivnom šefu države nemaju svog legitimnog člana".

HMS podsjeća kako "Ustav BiH u svojoj preambuli jasno kaže kako ovu zemlju tvore Bošnjaci, Hrvati i Srbi, koji bi, po logici stvari, po načelima demokracije, konačno i prema presudi Ustavnog suda BiH, kao suvereni Bosne i Hercegovine, trebali biti predstavljeni u državnom vrhu zemlje".

A što imamo sada, pita Čovićev HMS pa odgovara na vlastito pitanje:

"Srbi i Republika Srpska imaju svog predstavnika (Milorada Dodika), drugi narod Bošnjaci izabrali su dva člana kolektivnog šefa države (Džaferovića i Komšića) koristeći se neustavnim Izbornim zakonom i svojom brojčanom nadmoći u FBiH, dok Hrvati nemaju nijednog." HMS zaključuje da "takvo neustavno Predsjedništvo BiH uopće ne bi trebalo biti pozivano na sastanak s visokim europskim dužnosnicima".

Šta više, HMS tvrdi da takvo Predsjedništvo BiH ne bi trebalo odlučivati ni o čemu!

"Provedba presuda Ustavnog suda BiH test je privrženosti vladavini prava u svakoj pojedinoj državi. Tako bi, uostalom, trebalo biti i u BiH. Uostalom, u jednom od prioriteta navedenih u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU jasno i nedvosmisleno stoji “provesti presude Ustavnog suda BiH”, stoga bi se moglo kazati da neustavno Predsjedništvo BiH u Bruxelles ide kako bi se ta institucija uskoro vratila u okvire ustavnosti", piše HMS.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...