ZASTUPNIK HDZ-a PREDRAG KOŽUL OTKRIO KARTE: "Hrvati u BiH trebaju se vratiti ideji Herceg-Bosne!"

Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, u izjavi za Hrvatski medijski servis kazao je kako ga ne čude pojačani udari na Hrvate, primarno Bakira Izetbegovića, kako bi se skrenuo fokus s afera u koje su uključeni najviši dužnosnici SDA te, pred lokalne izbore, mobiliziralo tzv. probosansko glasačko tijelo. Odgovor na ovakvo djelovanje, kaže Kožul, mora biti u vraćanju ideji Herceg-Bosne te snažnijoj međukantonalnoj institucionalnoj saradnji.

  • Politika

  • 26. Sep. 2020  26. Sep. 2020

  • 1

Kožul naglašava da smo svjedoci pojačanog političkog pritiska i tenzija koje svakodnevno dolaze od takozvanih probosanskih snaga, predvođenih SDA, a uperene su protiv svakog djelovanja hrvatskih političkih predstavnika, bilo da su iz BiH ili Hrvatske.

"Svjedoci smo, također, svakodnevno pojavi novih političkih afera u koje su uključeni najviši dužnosnici SDA (uglavnom), bilo da se radi o kriminalu u javnim nabavama, korupciji, nepotizmu ili lažnim diplomama", rekao je Kožul.

Sagovornik HMS-a drži da je izbor vremena za ove pojačane udare na Hrvate u BiH očekivan i ima svoje razloge u barem dvije činjenice.

“Prva je već rečena potreba da se skrene fokus javnosti s afera, a druga leži u približavanju datuma lokalnih izbora i izborne kampanje. Bez obzira na to što se radi o lokalnim izborima, važno je stupanj „probosanstva“ i „patriotizma“ dokazivati upravo na Hrvatima. Kako kaže savjetnik Željka Komšića, Srbi će kasnije doći na red”, rekao je Kožul.

HDZ-ov parlamentarac pobrojao je tri nedavna postupka predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji su direktno usmjereni na pokušaj derogiranja ustavnih prava i diskreditiranja Hrvata kao političkog naroda u BiH.

“Stoga ne čudi kada sporazum iz Mostara, koji se tiče izmjena Izbornog zakona, na čemu hrvatska strana i inzistira, SDA uvjetuje radikalnim i neostvarivim reformama ustavne strukture BiH. Ne čude ni kvalifikacije HVO i ARBiH izrečene od Bakira Izetbegovića. Tužna je i tragična koincidencija da izjava o Armiji RBiH koja je „dosljedno branila BiH i njenu multietničnost, zaustavljala zločine i osvete“, dolazi upravo u danima kada obilježavamo stratišta Grabovice, Uzdola i niz drugih. Ne čudi, također, ni stalna prijetnja „probosanskih snaga“ kloniranjem Željka Komšića na svim razinama”, rekao je Kožul.

Kožul je mišljenja da su ovi postupci upozorenje da se Hrvati u BiH trebaju vratiti ideji i paradigmi Herceg-Bosne.

"Ne čudi, ali ozbiljno upozorava. Upozorava da se Hrvati BiH nužno moraju vratiti ideji i paradigmi Herceg-Bosne. Već danas, unutar postojećih ustavnih mogućnosti, snažno i institucionalno surađujući kroz međužupanijske i međuopćinske institucije", rekao je Kožul za HMS.

Visoki dužnosnik HDZ-a BiH ističe da vjetar u leđa daje političko suglasje unutar HNS-a, kao i trenutno političko suglasje oko položaja Hrvata u BiH unutar Republike Hrvatske.

"Zato taj zajednički glas iz RH i jeste na ovakav način, uz mnogo teških riječi, dočekan u političkom Sarajevu od onih koji uvijek „brane BiH“ od njenih građana koji o BiH misle drugačije, ali misle o BiH unutar njenih ustavnih određenja", istaknuo je Kožul.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...