DODIK GURA HRVATE POTIV BOŠNJAKA: "Ja preko Izetbegovićeve uvrede Hrvatima da su manjina ne bih prešao!"

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govorio je za mostarsku redakciju zagrebačkog lista "Večernje novosti", a mi smo izdvojili nekoliko dijelova iz opširnog razgovora.

  • Mini market

  • 26. Sep. 2020  26. Sep. 2020

  • 5

Na pitanje kako komentira Izetbegovićevu izjavu da je svojom posjetom Zagrebu bez Komšića i Džaferovića pogoršao odnose Hrvatske s BiH, Dodik je kazao da te odnose kvare oni koji su osporavali Hrvatskoj pravo da gradi Pelješki most i mnoge druge stvari zbog čega nije bilo službene komunikacije.

- Ali, postoje i realna pitanja Trgovske gore oko odlagališta radioaktivnog otpada, na što mi imamo prigovore. Zbog toga je potrebno otvoriti komunikaciju. A moja posjeta doprinos je boljem razumijevanju. Izetbegovićeva izjava, zapravo, govori kako smatra da Bošnjaci predstavljaju BiH, a to nije istina. Ja u Zagrebu nisam govorio ni protiv koga, uključujući Bošnjake. Govorio sam isključivo o konstitutivnosti naroda, o potrebi da se ta prava poštuju. Moji sugovornici u Zagrebu jako su dobro u to upućeni.

Na konstataciju novinara kako bošnjačke stranke tvrde da je to bio susret protiv trećega, Dodik je kazao da to nije istina.

- Ma, oni imaju u glavi taj problem koji ih drži. Jašu na tome da se predstavljaju kao žrtve i imali su simpatije u regiji i svijetu. No, pokazalo se da to nije baš tako. Ne može neko na temelju toga što misli da je žrtva, imati pravo raditi što želi. E, tako ne može!

Na pitanje mijenja li Zagreb odnos prema Hrvatima u BiH, koji su u ratu bili žrtva trgovine hrvatskog entiteta Herceg-Bosne za cjelovitu Hrvatsku, Dodik je odgovorio potvrdno.

- Očigledno da je žrtva političkog statusa Herceg-Bosne bilo to da se završi rat u Hrvatskoj. No, kada eliminirate stvari iz prošlosti, možete reći da Hrvatska nije mogla, znala ili htjela boriti se za hrvatske nacionalne interese u BiH na putu u EU. Očito nije u Evropi bilo popularno da se za to zauzima. Sada Hrvatska nema nijedan razlog da se aktivno ne uključi u podršku zaštite kolektivnih hrvatskih prava u BiH. Predsjednik i premijer su odlučni da se poštuje Daytonski sporazum i konstitutivnost naroda.

Da ste Vi na čelu Hrvata u BiH, što bi za Vas bila ta varijanta?

- Nije primjereno hipotetički o tome govoriti. Povijest nas uči da smo uvijek kada se ugrožavalo pravo konstitutivnih naroda imali burna vremena. Što se tiče Hrvata, stvari su dovedene do zida. Pogubna je varijanta i podvala Hrvatima i Srbima koju guraju Bošnjaci o građanskoj državi, jer toga nikada na ovim prostorima nije moglo biti. Zamislite, stranka Alije i Bakira Izetbegovića zauzima se za građansko uređenje. Ja ne razumijem kome oni to mogu podvaliti. S druge strane, Hrvati i Srbi inzistiraju na konstitutivnosti naroda i paritetu iz Daytona dok se drukčije ne dogovorimo. Sada imate jedan narod koji želi realizaciju “građanske” priče, a druga dva naroda to ne žele. To su Srbi i Hrvati. Ako se na tome bude inzistiralo, vjerojatno će predstavnici tih dvaju naroda donijeti zajedničku deklaraciju i tražiti da iziđu iz BiH, jer im se osporavaju prava zajamčena Ustavom i Daytonskim mirovnim sporazumom.

Na pitanje da li ga sadašnja BiH podsjeća na predratnu Jugoslaviju, uz ponavljanje istih grešaka većinskog naroda, Dodik je odgovorio potvrdno.

- Odnos unutrašnjih snaga gotovo je identičan. Glavni narodi bivše Jugoslavije bili su Srbi, Hrvati i Muslimani, kasnije Bošnjaci. Da su Hrvati i Srbi postigli dogovor u bivšoj Jugoslaviji, ona se ne bi raspala. Hrvati sada imaju svoju državu, Srbi imaju dvije države, Srbiju i Republiku Srpsku. To su realnosti. Sada, uspoređujući to stanje, vidimo aroganciju većinskog naroda. U nekim dijelovima Srbi su se toliko arogantno ponašali u godinama raspada Jugoslavije da su dali pravo drugima da pronađu razloge za izlazak iz Jugoslavije. Bošnjaci su još gori. Oni u svojoj aroganciji čak osporavaju postojanje drugih naroda. Ja preko Izetbegovićeve uvrede Hrvatima da su manjina ne bih prešao.


Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...