OPTUŽILI SU GA ZA PLANIRANJE ATENTATA NA DODIKA I VULINA; POTRESENI ALETOVIĆ TVRDI DA SU TO LAŽI : “Meni i mojoj porodici je stavljena meta na čelo”

Takozvani tiper ove akcije bio izvijesni Azem Aletović, koji je vođa ove grupe iz Janje, koji je mislio da je došao do podataka o kretanju Dodika i Vulina na Manjači! - navedeno je.

  • Mini market

  • 26. Sep. 2020  26. Sep. 2020

  • 2

Azem Aletović, predsjednik Mjesne zajednice Janja, a koji je navodno vođa terorističke paramilitarne organizacije koja je, navodno, planirala izvesti atentate na Milorada Dodika i Aleksandra Vulina, srbijanskog ministra odbrane, za Federalnu TV kaže da je bilo šta planirao već bi bio rešetaka. Demantirajući sve navode popručio je: Meni i mojoj porodici je stavljena meta na čelo.

Dva su ga puta pokušali ubiti, ustvrdio je portal Banjaluka.net, pozivajući se na dokumente obavještajnih službi koje nisu objavili u javnosti. 2018. godine na proslavi neustavnog dana RS-a atentat na Dodika je navodno trebao izvršiti vehabija Enver Habibović. Drugi put na Manjači 2019. godine to su trebali učiniti pripadnici terorističke paramilitarne organizacije iz Janje, kada je trebao biti ubijen i srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Takozvani tiper ove akcije bio izvijesni Azem Aletović, koji je vođa ove grupe iz Janje, koji je mislio da je došao do podataka o kretanju Dodika i Vulina na Manjači! - navedeno je.

Potresen, u šoku i s metom na čelu Aletović, tvrdi - sve su to notorne laži.

- Dovoljno je otići u policijsku stanicu ovdje u Janji ili u sjedište MUP-a u Bijeljini i sve vam oni mogu potvrdit. Ne postoje nikakve sumnje protiv mene niti bilo koga da smo potencijalni teroristi, da vršimo neke obuke, da imamo oružje. Nikada nisam posjedovao oružje. Da je to o atentatu istina već bih odavno bio u zatvoru. Još uvijek sam potresen i ne bih volio da neka usijana glava naudi mojoj porodici. Meta je stavljena ne samo meni nego i mojoj porodici - ističe Aletović.

Udar je ovo na povratnike Janje, tvrdi Aletović, inače najveće bošnjačke povratničke zajednice, a koja je označena kao terorističko leglo puno oružja s kampovima za obuku, a čiji pripadnici su, navodno, i Samir Begović i Nedžad Hajdurović, spomenuti kao atentatori na Dodika i Vulina.

- Lica koja se spominju u tom tekstu meni su potpuno nepoznata. Nisu stanovnici Janje - naglašava Aletović.

Vučićev, pokazalo se naknadno, navodni atentat desio se 2015. godine nakon komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici i, istina, još je bez sudskog epilog. No, možda zato što je za epilog potrebno i da bezbjednjaci iz Srbije pojasne svoje operacije u našoj, odnosno, susjednoj zemlji.

- Nije moguće da se za toliko vremena ne razjasni šta se dogodilo u Srebrenici, ako je to zaista bilo to. Očito, bilo je organizovano, projektovano i to s one strane koja sada optužuje, pa zato i ostaje neotkriveno - smatra sociolog Esad Bajtal.

Pragmatično, priča o atentatima pojavljuje se u trenutku kada se u javnosti problematizira ratna uloga premijera Radovana Viškovića u Srebrenici, ali i u predizborno vrijeme.

- Treba uspostavljanje nekih ravnoteža, u odnosu na stvari koji imaju svoju činjeničnu, argumenovanu, povijesnu pozadinu stvarno počinjenih zločina koji se uporno negiraju. Vladati pošto-poto. U ovo pošto-poto spadaju i takve vrste fantazama koje su ustvari namjenski projektovane priče da bi se realizovalo sve ovo o čemu govorim - zaključuje Bajtal.

Dakle, neutaživa želja da se vlada i virtualna - orkestrirana ugroženost oproban je recept za uspjeh. U nedostatku konkretnih planova uvijek dobro dođe i radikalizacija BiH, jer homogenizacijom nacionalnog biračkog tijela tako je mnogo lakša.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...