DUŠAN JANJIĆ PORUČIO I VUČIĆU, AKO ON TO VEĆ NE ZNA: "Zapad je radio na Dodiku i još ga koristi kad im zatreba"

"U tadašnjoj RS bila su samo dva poslanika koja su nešto rekla protiv Karadžića. I to je ono što ga je kvalifikovalo da ga tada Amerikanci izvuku iz mase, u tom naporu da nađu nekoga ko govori drugačije. Na njemu se radilo ...", kaže Janjić.

  • Mini market

  • 27. Sep. 2020  27. Sep. 2020

  • 0

Direktor Foruma za entičke odnose iz Beograda Dušan Janjić u intervjuu za Inforadar kaže da su Amerikanci izvukli Milorada Dodika koji je  bio među rijetkim koji su govorili protiv Radovana Karadžića.

"U tadašnjoj RS bila su samo dva poslanika koja su nešto rekla protiv Karadžića. I to je ono što ga je kvalifikovalo da ga tada Amerikanci izvuku iz mase, u tom naporu da nađu nekoga ko govori drugačije. Na njemu se radilo, on je devedesetih godina bio jako koristan i mnogo je uradio na smjeni Miloševića. Više je uradio na tome nego što je mijenjao okolnosti u Bosni i Hercegovini. To je, očigledno, bilo dovoljno britanskim i američkim mentorima i Dodik je tu izgradio svoj prvobitni identitet. 

A koga jednom iskoristite - možete to raditi dok god ga ne bacite. Vi vaš proizvod imate pravo da koristite dok vam se ne smuči. Pa čak i kada on pređe da igra za drugu stranu, i dalje se računa da postoji neki mehanizam kojim možete da ga zaustavite. I zaista postoji jedna famozna rečenica koja, kada dođe od strane Zapada - posebno SAD - deluje", kaže Janjić u intervjuu Inforadaru.

Govoreći kako to funkcioniše, Janjić to ilustruje na sledeći način:

"To je kada poručite Dodiku preko, naravno, pravih telala: 'Ako do petka u 24.00h ne povučeš taj stav, mi ćemo obezbijediti da se raskine ugovor RS i Brčkog'. Jer Brčko je ugovorno u savezu sa Republikom Srpskom, a tako se obezbjeđuje teritorijalni kontinuitet RS. To je moćno sredstvo koje kontrolišu Amerikanci i spremni su da ga iskoriste - što su i uradili u dva, tri navrata za vrlo važne odluke. I uvek ga iskoriste kad im treba za ono što je na njihovoj agendi.

A na njihovoj agendi je da Mile Dodik ne zaustavi put BiH ka NATO. Čak BiH ne mora ni da uđe u NATO, već da ne stvara pravne prepreke i da oni, ukoliko zatreba, mogu da intervenišu kao da BiH jeste u NATO. On je to uradio i prošle godine. I za Amerikance je bio bolji od drugih jer ipak nešto isporučuje."

Na pitanje kako Dodik već decenijama opstaje na istoj matrici, Janjić kaže da je negdje 1996-97. njegova proevropska retorika uspjela kod stranaca.

"Sjećam se svih tih ambasadora Zapada koji su ga obožavali jer su željeli da čuju ono što su oni željeli, a to je da će Dodik da povede BiH ka EU. A računali su i s prethodnim iskustvom koje su imali s njim s početka devedesetih kad je on zaista bio vrlo poslušan partner, prije svega Amerike i Britanije. Međutim, negdje poslije promjena u Srbiji, pogotovo nakon dolaska Vučića, on mijenja retoriku. On tu svoju ideju, da kažem, ucjenjivanja međunarodne zajednice i Sarajeva referendumom, a i domaće javnosti, počinje da vezuje za Kosovo", kaže Janjić.

On kaže da se Dodik dosta trudio da dođe do Vučića.

"Mislim da 2012. u početku baš nije ni shvatio da je Boris Tadić izgubio vlast. Da vas podsjetim da je u kampanji podržavao Tadića, dolazio je na Zlatibor na taj gubitnički sastanak Demokratske stranke, nešto je prijetio novim vlastima... Ali mislim da je ta prijetnja bila više provjeravanje ko će da se zalepi i s kim može da se pregovara.

Jedna stvar nije sporna - Mile Dodik je i za šire prilike, ne samo balkanske, izuzetno pragmatičan, apsolutno fleksibilan političar, kad je u pitanju traženje načina da realizuje svoje interese", kazao je Janjić u intervju Inforadaru.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...