REPUBLIKA SRPSKA NA IVICI PROVALIJE: Ovakav minus u budžetu se ne pamti, a do kraja godine će još porasti

Žurnal je došao u posjed dokumenata Poreske uprave RS i Ministarstva finansija prema kojima je u aprilu podneseno 8788 zahtjeva privrednih subjekata Vladi RS za pomoć u isplati plata, poreza i doprinosa za taj mjesec. Od tih 8788 zahtjeva uvaženo je tek 893 ili 10,1 posto

  • Politika

  • 27. Sep. 2020  

  • 1

Piše: LJILJANA KOVAČEVIĆ

Budžet Republike Srpske pun je rupa pa vrh ovog bh. entiteta pokušava na sve načine da dođe do novca. Kada im nije pošlo za rukom da od pojedinih međunarodnih finansijskih institucija dobiju velike kredite, posegnuli su za ustaljenom praksom, prodajom trezorskih zapisa RS.

Vlada RS je 24. septembra objavila javni poziv za prodaju 64. emisije trezorskih zapisa, u ukupnom iznosu od 30 miliona maraka, što je tek kap u moru, jer će novcem, koji dobiju na taj način, vraćati rate ranijih zaduženja. 

Premijer Radovan Višković nedavno je slavodobitno izjavio kako su mnogi proricali bankrot Republike Srpske i njen nestanak. 

„To se, hvala bogu, nije desilo i mi i dalje sve uredno servisiramo“, kazao je Višković, izgovarajući potpunu neistinu. 

Prema kredibilnim izvorima iz Vlade RS, budžet RS je već u minusu od oko 800 miliona maraka, potrebnih da bi se servisirale obaveze, a do kraja godine ta cifra će narasti blizu milijardu KM. 

Vlada RS je svojevremeno obećala da će pomoći privrednicima, koji su zbog pojave korona virusa pretrpili ogromne štete u poslovanju. I dok su na desetine miliona maraka, putem sumnjivih nabavki, netransparentno potrošeni za nabavke respiratora, od kojih neki nikada nisu stigli u bolnice ili na šklopociju od pokretne bolnice, preduzetnici i privrednici su ostavljeni na cjedilu. 

Mediji su ranije objavili da se u Federaciji BiH i Brčko Distriktu tačno zna u čije ruke, po kojem osnovu i u kojem obimu je pomoć uplaćena, dok u Republici Srpskoj ti podaci nisu transparentni. 

Žurnal je došao u posjed dokumenata Poreske uprave RS i Ministarstva finansija prema kojima je u aprilu podneseno 8788 zahtjeva privrednih subjekata Vladi RS za pomoć u isplati plata, poreza i doprinosa za taj mjesec, kada većina preduzeća zbog karantina uopšte nije radila. 

Od tih 8788 zahtjeva uvaženo je tek 893 ili 10,1 posto, što je dokaz više da je budžet RS prazan. 

Poreska uprava RS je u junu obavijestila Ministarstvo finansija RS o odobrenim zahtjevima privrednih subjekata o isplatama plata, poreza i doprinosa za april mjesec. Nigdje nema pojašnjenja po kom osnovu i kriterijumima je nekome zahtjev odobren, a nekome ne. 

alt

Početkom juna, odobrena je isplata za 627 subjekata u ukupnom iznosu od 1.142.791, 63 KM, a 12. juna još 490.314,65 KM za 266 subjekata, što je kap u moru od onih 8788, koji su od Vlade RS zatražili pomoć kako bi sanirali štete u poslovanju zbog pandemije korona virusa. 

Prema izvorima Žurnala, zbog nedostatka novca, Poreska uprava je namjerno sporo radila na obradi zahtjeva, pa je umjesto da zahtjeve elektronski obrađuje, za šta posjeduje opremu, to radila ručno. Čak su iz svakog ministarstva angažovali ljude da rade na ručnoj obradi tih zahtjeva, što je van svake pameti. 

Neki su, doduše, dobili na bingu. Zapravo, Lutrija RS, koja je većinski u vlasništvu RS, odnosno, radi se o javnom preduzeću, našla se među sitnim preduzetnicima, zanatlijama i inim malim privrednim subjektima kojima je Vlada RS uplatila crkavicu. Lutrija RS je od Vlade RS za april mjesec dobila 72.596,14 KM pomoći za isplatu plata, poreza i doprinosa. 

(Tekst prenosimo sa portala zurnal.info)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...