SJAJNA VIJEST ZA ŠTEDIŠE: Najveći rast dolara u šest mjeseci, ojačao i u odnosu na euro...

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta prošle sedmice ojačao 1,8 posto, što je njegov najveći sedmični dobitak u šest mjeseci, jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka najvećih svjetskih privreda, piše portal SEEbiz.

  • Ekonomija

  • 28. Sep. 2020  28. Sep. 2020

  • 0

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošle sedmice za 1,8 posto, na 94,60 bodova, najviši nivo u dva mjeseca.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao za 1 posto, na 105,60 jena, a američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura potonula za 1,8 posto, na 1,1630 dolara.

Najveći sedmični skok dolarovog indeksa od početka aprila posljedica je usmjeravanja ulagača na američku valutu, jer ih brinu naznake usporavanja privrednog oporavka od korona-krize.

Za dolarom, koji uživa status valute-utočišta, potražnja je porasla nakon novog skoka broja novozaraženih od koronavirusa u Evropi, što je dovelo do novih restriktivnih mjera u nizu zemalja.

Ulagači se plaše da će to dovesti do usporavanja oporavka ekonomija od korona-krize.

Ni američka, kao ni druge najveće svjetske privrede, ne oporavljaju se tako brzo kao što su se ulagači nadali.

U takvim okolnostima su, osim dolara, ojačale i druge valute-utočišta, u koje investitori sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima, poput japanskog jena i švicarskog franka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...