SLOVENIJA DONIJELA NOVU ODLUKU: Evo kako građani BiH mogu ući u ovu zemlju

Državljani BiH od danas u Sloveniju mogu da ulaze uz negativan PCR test na koronavirus, koji je urađen u laboratorijima u našoj zemlji.

  • Društvo

  • 28. Sep. 2020  28. Sep. 2020

  • 0

Vlada Slovenije odlučila je danas da Bosnu i Hercegovinu zbog nepovoljne epidemiološke sitacije ostavi na crvenoj listi.

Slovenski Nacionalni laboratorij za zdravlje, životnu sredinu i hranu objavio je spisak čije laboratorije u BiH smatra relevantnim.

U Republici Srpskoj, to su Institut za javno zdravstvo (uzorak se može uzeti i iz jedinica zavoda u Doboju, Zvorniku, Trebinju, Foči, Istočnom Sarajevu), zatim Bolnica “Sveti vračevi” iz Bijeljine, Univerzitetski klinički centar u Banjoj Luci, Univerzitetskoj bolnici u Foči.

Kada je riječ o FBiH, to su Eurofarm centar iz Sarajeva, Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” iz Bihaća, Kantonalna bolnica Zenica, Kantonalna bolnica Tuzla, Laboratorij Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Opšta bolnica “Primarijus dr. Abdulah Nakaš”, Opšta bolnica Tešanj, Privatni mikrobiološki parazitološki laboratorij u Sarajevu, Univerzitetska klinička bolnica Mostar i Zdravstvena ustanova “Alea dr. Kandić” iz Sarajeva.

Oni koji ne posjeduju negativan PCR test, morat će u desetodnevni karantin.

Prvobitna odluka Vlade Slovenije bila je da testiranje mora biti izvršeno u nekoj od zemalja EU ili Schengena.

Test ne smije biti stariji od 48 sati, pojasnili su iz Vlade odluku, donesenu u subotu, 26. septembra.

Kada karantin neće biti naložen i nije potreban negativan test, odnosi se na prijavljene radnike, prevoznike robe, putnike u tranzitu koji će Sloveniju napustiti najkasnije 12 sati poslije ulaska, osobe s diplomatskim pasošom i slično.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...