ČOVIĆEV HMS PRIZIVA VERBALNI DELIKT: Pozvali nadležne da kazne Đonlagića, "jer svojim izjavama podriva ustavni poredak BiH"!

Mostarski portal HMS, blizak Čovićevom HDZ-u, optužio je Dženana Đonlagića, zastupnika DF-a u Parlamantu BiH, da zalaganjem za građansku državu ruši temelje Dejtonskog sporazuma i podriva temelje ustavnog poretka BiH.

  • Politika

  • 28. Sep. 2020  28. Sep. 2020

  • 1

HMS piše kako je Đonlagić izjavio da je zahtjev HDZ-a za provedbom presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" zasnovan na principima udruženog zločinačkog poduhvata, čime je indirektno optužio Ustavni sud BiH za donošenje presuda koje promoviraju vrijednosti udruženog zločinačkog poduhvata.

- Krajnje je vrijeme da HDZ prestane Bosnu i Hercegovinu držati kao taoca zbog političkih želja Dragana Čovića koje se sastoje u nemogućim zahtjevima za izmjenom Izbornog zakona na principima UZP-a i na produbljivanju diskriminacije građana po etničkom principu, koja već postoji, a od strane HDZ-a se nastoji cementirati - kazao je Đonlagić reagirajući na izjavu svog kolege zastupnika u Parlementu BiH Nikole Lovrinovića, koji je kazao kako bi Hrvati trebali potpuno blokirati rad Vijeća ministara i Vlade FBiH te drugih državnih institucija sve dok se ne provede presuda Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić".

HMS tvrdi da Đonlagić zagovara provedbu isključivo presuda Europskog suda i da se zalaže za građanski koncept vlasti i načelo jedan čovjek - jedan glas, kojim bi se BiH pretvorila u državu najbrojnijeg naroda Bošnjaka.

HMS podsjeća da je Ustavni sud BiH u obrazloženju presude u predmetu "Ljubić" podsjetio na opće načelo demokratije da vlast u državi proistječe iz naroda i pripada narodu.

- Iz Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je Ustav Bosne i Hercegovine kao narod označio konstitutivne narode koji, zajedno sa ostalima i građanima Bosne i Hercegovine, čine zajednicu državljana koja jednakopravno ostvaruje vlast putem svojih predstavnika, a pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje se legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru te zajednice državljana koju predstavlja i čije interese zastupa. Iz navedene alineje Preambule Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je ustavotvorac imenovao, odnosno označio konstitutivne narode (Bošnjake, Srbe i Hrvate) kao posebne kolektivitete i priznao im jednaka prava, tj. da je „podvukao“ poseban, jednakopravan i jednak status Bošnjaka, Hrvata i Srba kao konstitutivnih naroda - navodi HMS, tvrdeći da "Đonlagićevo neizravno optuživanje Ustavnog suda BiH, vrhovnog tumača Ustava, da su njegove presude zasnovane na vrijednostima udruženog zločinačkog poduhvata, zagovaranje ukidanja konstitutivnosti naroda, kao nadkrovljujućeg načela Ustava, te nametanja građanskog koncepta, nije samo težak napad na Ustavni sud BiH, već i podrivanje temelja ustavnog poretka i Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je kazneno dijelo".

"Hoće li na ovu Đonlagićevu optužbu reagirati nadležne pravosudne institucije i eventualno OHR-a, kao čuvar Dejtonskog ustavnog poretka, ostaje vidjeti", piše na kraju teksta HMS.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...